Bönder blockerar trafiken över hela Tyskland

I protest mot regeringen tar de tyska bönderna till gatorna – med sina traktorer. På måndagsmorgonen inleddes en protestvecka mot den tyska lantbrukspolitiken där motorvägspåfarter över hela landet ska blockeras, men på flera håll blandade sig högerextremister i demonstrationerna.
Demonstrant kördes på

ANNONS
|

Tidigt på måndagsmorgonen gav sig bönderna iväg mot Tysklands storstäder i traktorkonvojer. Den som ger sig ut i bil- eller busstrafiken under dagen kan räkna med kraftig påverkan av böndernas protestaktioner.

Aktioner planeras i bland annat Berlin, där över 500 traktorer samlats framför Brandenburger Tor. I förbundslandet Sachsen ska hela 95 procent av alla motorvägspåfarter blockeras av lantbrukarna, med undantag för ett par större påfarter vid Leipzig och Dresden.

Under måndagsmorgonen intog bönderna Leipzig med sina traktorer.

– Bönderna åker längs med ringvägen runt innerstaden och tutar högt, säger Leipzigbon Max Köster till GP.

I nordliga Schleswig-Holstein ska samtliga påfarter till motorvägen mot den danska gränsen spärras, rapporterar Frankfurter Allgemeine Zeitung.

ANNONS

– Vi vet att det givetvis kommer att bli restriktioner och trafikstörningar. Det är därför jag ber befolkningen om förståelse. Det handlar om framtiden för våra bondefamiljer och framtiden för inhemsk produktion, sa det tyska lantbrukarförbundets ordförande Joachim Rukwied på söndagskvällen i tv-kanalen ZDF:s Heute Journal.

Regeringen ville dra ned subventioner

Bakgrunden till protesterna är att regeringen planerade att dra ner på stödet till lantbruket för att täcka ett stort budgethål, bland annat genom att ta bort subventionen av lantbrukarnas dieselbränsle. Trots att man, efter starka protester, sköt upp åtgärden till 2025, då den stegvis ska avskaffas, har lantbrukarnas ilska inte avtagit.

På torsdagen förra veckan blockerade hundratals demonstranter hamnen i Schlüttsiel där landets näringsminister, Robert Habeck, skulle stiga av en färja på väg hem från en semesterresa. Ett tjugotal demonstranter försökte ta sig ombord på färjan, förbi poliser och vakter som var på plats för att lugna folkmassan. Det hela slutade med att ministern fick återvända till semesterön och ta en annan färja till fastlandet.

Varnar för högerextremister

Efter den incidenten har lantbrukarförbundet uppmanat sina medlemmar att ta det lugnt och protestera inom lagens ramar. De planerade demonstrationerna och blockaderna får kritik av inrikesminister Nancy Faeser.

– Alla som blockerar andra människor i deras vardag, som måste rusa till jobbet, skolan eller läkaren, orsakar först och främst ilska och bristande förståelse, säger socialdemokraten till Rheinische Post.

ANNONS

Hon varnar särskilt för att högerextremister ska utnyttja protesterna för sina syften.

– Vi måste utgå från att högerextremister och andra fiender till demokratin försöker infiltrera och instrumentalisera protesterna. De vill angripa staten och smutskasta folkvalda politiker.

I Berlin har det extremistklassade ungdomsförbundet från det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland deltagit i protesten, och Der Spiegel rapporterar om att unga män med jackor från märken som är populära i högerextrema kretsar syns på gatorna.

Tidningen rapporterar också att det nynazistiska utbrytarpartiet Tredje vägen har delat ut rasistiska flygblad i huvudstaden och uppmanat sina medlemmar att beblanda sig med de protesterande bönderna. Även i Dresden syntes flaggor tillhörande högerextrema grupper bland demonstranterna.

I förbundslandet Niedersachsen skadades en 35-årig demonstrant svårt. Han blev påkörd när en 45-årig man körde upp på en gångväg för att ta sig förbi de blockerande traktorerna. Polisen utgår från att han agerade avsiktligt och utreder nu försök till dråp, rapporterar Der Spiegel.

Vid tretiden på eftermiddagen hade måndagens demonstrationer upplösts på många håll.

Om det inte räcker med trafikproblem på vägarna så får de tyska pendlarna ännu ett hårt slag på onsdag. Då planerar lokförarfacket att gå ut i strejk till och med fredag, vilket bland annat påverkar Deutsche Bahns tågavgångar.

ANNONS

LÄS MER:Misstänkt sabotage mot tysk gasledning

LÄS MER:Bönder stoppade tysk politiker på färja

LÄS MER:Dödlig sjukhusbrand i norra Tyskland

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS