Medlemmar av den syriska civilförsvarsorganisationen Vita hjälmarna försöker att släcka en brand i en av ruinerna i Östra Ghouta.
Medlemmar av den syriska civilförsvarsorganisationen Vita hjälmarna försöker att släcka en brand i en av ruinerna i Östra Ghouta.

Bombningarna av Ghouta fortsätter

Invånarna i Östra Ghouta utanför Damaskus i Syrien får ingen respit. Bomber och granateld fortsätter att falla och hundratals fler har skadats, rapporterar SOHR. Strax utanför finns hjälpen, men Röda Korsets konvojer nekas tillträde till området.

ANNONS

Bombningen fortsatte under onsdagen, efter att ha lättat under natten. Regeringsstödda styrkor avfyrade raketer och släppte tunnbomber – oljefat fyllda med sprängmedel och metallskrot – över den rebellhållna enklaven, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Minst tio personer rapporteras ha dödats och över 200 har skadats i de nya attackerna.

- Vi väntar på vår tur att dö. Det är allt jag kan säga, säger 22-årige Bilal Abu Salah till Reuters.

ANNONS

Hans fru är gravid med deras första barn, och de är rädda att explosionerna ska leda till att barnet föds för tidigt.

- Det är fem eller sex familjer i varje hem. Det finns ingen mat, ingen marknad, säger han till nyhetsbyrån.

Hjälppersonal stoppas

Röda Korset säger att priserna har skenat.

- Avstånden är ganska små. Östra Ghouta är nästan som en förort till Damaskus. Vi ser att priserna eskalerat och är flera tusen procent högre än bara några kilometer därifrån, säger Michaela Friberg Storey, chef för internationella insatser vid Svenska Röda Korset, till TT.

Röda Korset står – tillsammans med Röda Halvmånen – redo att med medicinsk personal och frivilliga gå in med medicin, vatten, mat, filtar och andra förnödenheter. Senast man kom in med en fordonskolonn var den 14 februari.

- Det är en fruktansvärd utveckling just nu. Vi kräver att få komma in omedelbart. De behov som finns är oerhört stora. Vad vi ser och befarar är att det kommer att bli ännu värre, säger Michaela Friberg Storey.

ANNONS

Hon säger att människor är desperata.

- De rapporter vi får säger att det är flera hundra som är döda och skadade, och väldigt många barn, och detta på bara en dag. Vi förstår att människor inte vågar gå ut och är man skadad, vågar man inte söka vård. Och det finns för övrigt nästan ingen vård kvar att få, eftersom klinikerna är skadade och förstörda.

Wallström: "Helt fasansfullt"

Utrikesminister Margot Wallström hoppas på att en FN-resolution antas som skulle innebära 30 dagars eldupphör.

- Vi har jobbat hårt tillsammans med Kuwait för att få till stånd en resolution som åstadkommer ett eldupphör för att få dit humanitär hjälp. Som alla kan se från bilderna i går så är det ju helt fasansfullt. Det här måste vi åstadkomma, säger hon till TT:s utsända i OS-staden Pyeongchang.

Nu väntar man på besked om huruvida resolutionen läggs fram i dag eller en annan dag den här veckan.

ANNONS

- Syrien är vårt stora sorgebarn i FN-sammanhang och det är ett stort misslyckande för FN. Samma aktörer sätter sig emot varje sådan här resolution, men låt oss ändå försöka. Samarbetet har varit gott och ett stort antal länder verkar backa upp oss den här gången, säger hon.

Under dagen krävde FN:s generalsekreterare António Guterres ett omedelbart stopp för striderna i östra Ghouta. Han stöder säkerhetsrådets arbete med att komma överens om en resolution.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron efterlyser en vapenvila, så att civila kan evakueras och humanitär hjälp ska kunna komma fram, skriver AFP.

Attacker mot sjukhus

FN:s samordnare för humanitär hjälp i regionen, Panos Moumtzis, kallar det som sker i Östra Ghouta för en mardröm.

- Det outsägliga lidandet är oacceptabelt och invånarna har ingen aning om huruvida de kommer att leva eller dö. Den här mardrömmen i Östra Ghouta måste få ett slut och det nu, säger han till AFP.

ANNONS

Minst åtta sjukhus attackerades under tisdagen i området, vilket innebär att totalt 13 sjukhus anfallits på två dygn, enligt UOSSM, som är en sammanslutning av flera medicinska internationella organisationer. Flera av sjukhusen är förstörda, vilket gör det ännu svårare att ge vård åt skadade civila.

Enligt rapporter utfördes över 127 attacker i området under tisdagen med ett stort antal döda och skadade som följd. SOHR rapporterar att 106 personer, varav 19 barn, dödades.

"Det finns ett okänt antal offer som fortfarande är fast under ruinerna av raserade byggnader. Tusentals civila, mestadels kvinnor och barn, har sökt skydd i illa utrustade underjordiska skyddsrum med lite eller inget rent vatten eller livsmedelslager", säger läkaren Ghanem Tayara, talesperson för UOSSM, i ett uttalande.

TT

Fakta: Snart sju år av konflikt

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av egenintresse.

Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

Fakta: Östra Ghouta

SOHR räknar till minst 250 döda och nära 1000 skadade civila sedan i söndags, skriver nyhetsbyrån Reuters. Det är det högsta antalet döda på 48 timmar i Östra Ghouta sedan gasattacken i augusti 2013.

Omkring 400000 människor bor i Östra Ghouta. Området kontrolleras av två rebellgrupper, och bombningarna är inledningen av en större miltär markoperation från regimens sida, skriver den regimvänliga tidningen al-Watan.

ANNONS