Polisinsats i samband med bombdådet i Manchester. Bild: TT
Polisinsats i samband med bombdådet i Manchester. Bild: TT

Bomben mer avancerad än andra

Bomben i Manchester Arena låg förmodligen i en blå ryggsäck på Salman Abedis rygg – och verkar ha varit mer avancerad än andra hemmagjorda sprängladdningar, visar fotografier som läckt från polisen i Storbritannien. Det ska även ha funnits en annan utlösare eller en koppling till fjärrutlösare på platsen, uppger New York Times som publicerat polisens bilder på fynden. Det förstärker polisens teori om att Abedi var en del av ett större nätverk.

ANNONS
|

Bilderna som publicerats i The New York Times ger en glimt av hur bomben såg ut innan den slet sönder människorna som fanns runt gärningsmannen. En blodstänkt metallcylinder, ett sotigt batteri som klyvts på mitten, resterna av en blå ryggsäck, och skruvar och muttrar blir viktiga pusselbitar.

Skruvar och muttrar används vanligen som splitter för att maximera sprängverkan, och känns igen från många hemmagjorda bomber. Amerikanska experter som analyserat bilderna lägger i stället vikt vid cylindern och batteriet.

Cylindern, som kan ha varit utlösaren, ser ut att vara utrustad med ett mindre kretskort i ena änden, som kan tyda på att Salman Abedi både haft möjlighet att utlösa bomben på plats eller genom fjärrstyrning.

ANNONS

Resterna från batteriet skvallrar i sin tur om att det verkar ha varit starkare än i många andra bomber som används vid terrorattentat.

Bomben på ryggen

En analys av Salman Abedis position i rummet och var dödsoffren stod i förhållande till honom visar att han verkar ha burit bomben på ryggen. Teorin baseras på slutsatsen att ingen dödades mellan själva gärningsmannen och platsen där hans överkropp landade efteråt. Överkroppen kan med andra ord ha skärmat av en liten del av rummet från splittret och tryckvågen, samtidigt som den flög i motsatt riktning från där bomben placerats. Experterna lägger dock in en brasklapp om att det är svårt att dra alltför långtgående slutsatser eftersom polisutredningen fortfarande befinner sig i ett tidigt skede, skriver The New York Times.

Polisen har tidigare uppgett att man misstänker att Abedin är en del av ett större nätverk och att han inte tillverkade bomben som dödade 22 personer efter Ariana Grandes konsert. Bombmakaren kan fortfarande vara på fri fot. Tidigt på torsdagen satt åtta personer frihetsberövade.

ANNONS