Bombdåd mot bröllop – dödssiffran stiger till 50

Minst 50 ska ha människor dödats i ett bombdåd riktat mot ett bröllop i sydöstra Turkiet. Landets president uppger att IS troligen ligger bakom.

ANNONS

Sent under lördagskvällen svensk tid inträffade ett allvarligt terrordåd i Turkiet.

Minst 50 människor har dödats och över 90 rapporteras ha skadats, varav några svårt, vid en terrorattack motett bröllop i sydostturkiska Gaziantep.Den uppdaterade dödssiffran kommer från provinsens guvernör Ali Yerlikaya.

Resterna av en självmordsväst har hittats på platsen för attacken mot ett bröllop i Gaziantep i går, rapporterar AFP med hänvisning till åklagare.

En källa säger till Reuters att brudparet själva ska ha överlevt att attacken, men att brudgummen skadades.

Enligt nyhetsbyrån Dogan letar turkiska säkerhetsstyrkor efter två personer som kom till bröllopet tillsammans med den misstänkte självmordsbombaren, och som sedan flydde platsen.

ANNONS

Enligt statliga nyhetsbyrån Anatolia uppger den lokale guvernören Ali Yerlikaya att det rör sig om ett terroristdåd.

Troligen självmordsdåd

Biträdande premiärminister Mehmet Simsek uppger att det troligen rör sig om ett självmordsdåd. Det gör även Mehmet Erdogan, en parlamentariker från Gaziantep för landets styrande parti AKP.

Explosionen inträffade i stadsdelen Sahinbey, där många kurder bor. Enligt medieuppgifter var det ett stort kurdiskt bröllop som var målet för terroristerna.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppger att extremiströrelsen Islamiska staten (IS) sannolikt ligger bakom attacken, och att den syftade till att så split mellan olika etniska grupper i landet.

Erdogan: "Ni kommer inte lyckas"

"Vårt land och vår nation har återigen endast ett budskap till dem som angriper oss – ni kommer inte att lyckas", säger Erdogan i ett skriftligt uttalande.

Jihadistgruppen IS har även beskyllts för tidigare attacker på kurdiska bröllop.

Erdogan förklarade också att han inte ser skillnad på IS, den kurdiska gerillarörelsen PKK, och den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen, som pekas ut som hjärnan bakom kuppförsöket i mitten av juli.

Enligt Erdogan har 70 människor dödats i PKK:s attacker mot turkiska säkerhetsstyrkor under den senaste månaden.

Flera barn bland bröllopsgästerna

Det prokurdiska oppositionspartiet HDP säger att flera medlemmar var på bröllopet, och att det fanns många barn bland bröllopsgästerna.Attacken skulle kunna vara en hämnd för de landvinningar som kurdiska YPG gjort i kriget mot Islamiska staten i Syrien under de senaste veckorna. Många sunniextremistiska jihadistgrupper i regionen ser kurderna som en huvudfiende jämte den syriska regimen, Ryssland och den USA-ledda koalitionen.

ANNONS

–Syftet med terrorn är att skrämma människor men vi kommer inte tillåta detta, säger biträdande premiärminister Mehmet Simsek, som också representerar Gaziantep i det turkiska parlamentet.

–Det är en barbarisk attack på ett bröllop, säger han i statlig tv.

Gaziantep ligger bara sex mil från den syriska gränsen och miljonstaden har blivit en tillflyktsort för människor som flyr striderna i grannlandet. Men det finns även farhågor att jihadister ökat sin närvaro i staden.

Wallström: "Brutal terrorattack"

Sveriges utrikesminister Margot Wallström skriver på Twitter att hon lämnar sina djupaste kondoleanser till Turkiet efter "den brutala terrorattacken" mot bröllopet. "Mina tankar går till dem som drabbats", skriver hon.

Ingen grupp har ännu tagit på sig dådet.

ANNONS