Michael Martinez bor i McAllen i Texas där han arbetar med integrationsfrågor på det lokala skoldistriktet.
Michael Martinez bor i McAllen i Texas där han arbetar med integrationsfrågor på det lokala skoldistriktet.

Boende vid gränsen: Hoppas Trumps mur blir av

McAllen har för många blivit synonym med nyhetsbilder på migrantbarn i förvar bakom galler. Många av gränsstadens invånare ogillar det – men är samtidigt splittrade kring huruvida tuffare tag behövs vid USA:s södra gräns, vilket president Donald Trump anser.

ANNONS
|

Michael Martinez, arbetar med integrationsfrågor på det lokala skoldistriktet:

- Det är sant som Trump säger, att många "dåliga människor" kommer över gränsen. Men de kommer att ta sig över även om vi bygger en gränsmur, så jag tycker att det vore slöseri med pengar att resa en sådan. Det är bättre att satsa på andra typer av kontroller.

ANNONS

- Det är stor aktivitet vid gränsen, det har jag sett med egna ögon. Jag är från Texas men min pappa bor i Mexiko och jag går ofta över gränsövergången Hidalgo med mat till honom, som han hämtar på andra sidan.

Rachel Doncan, arbetssökande, och pojkvännen Seid Villareal, som jobbar med spedition:

Rachel Doncan:

- Jag gillar inte presidentens politik, han avfärdar människor som om de inte var värda någonting. I Iowa där jag bodde tidigare finns det också många migranter och jag har sett hur rädda de är för att deporteras, för att deras familjer ska splittras. De vill bara arbeta och vi behöver dem.

Seid Villareal:

- Vi behöver ingen mur. Jag har vuxit upp i McAllen och i många år sett att amerikaner och migranter kan komma bra överens. Många har goda skäl att komma hit, tvärtemot vad som sägs på nyheterna. Jag kör förbi busstationen tidigt på morgnarna, där brukar gränspatrullen släppa migranter som inte deporteras direkt. Det är hjärtskärande och sorgligt att se hur vilsna de är och att ingen tar hand om dem.

ANNONS

Sergio Sanchez, aktiv inom Republikanerna och chef för en lokal radiostation:

- Här lever vi med migration på daglig basis och det är tydligt att invandringssystemet inte fungerar. Det vi ser är resultatet av många års misslyckade försök att få till reformer, ingen regering har lyckats säkra gränsen och det är svårt för migranter att få arbetstillstånd och söka visum. Murfrågan borde inte vara så kontroversiell, det första man gör när man köper ett hus är ju att bygga ett staket. Jag hoppas verkligen att president Trump sätter ner foten och fortsätter att driva den frågan.

- Det är sorgligt att McAllen har blivit en symbol för barn bakom galler, det bygger på grotesk och oansvarig journalistik. Gränspatrullerna räddar barn och ger dem mat och tak över huvudet. Redan under president Obama kom det många barn men då såg inte rapporteringen ut så här, dagens rubriker skadar näringslivet.

ANNONS
TT:s utsända, McAllen

ANNONS