Bobby från Göteborg hjälper till i översvämmat Pakistan

Översvämningar, monsunregn, drygt tusen skadade och döda och över en halv miljon totalförstörda hem i Pakistan. Bobby, styrkeledare vid räddningstjänsten i Storgöteborg, är på plats i Pakistans huvudstad för att hjälpa till där det behövs.

ANNONS
|

Under de senaste veckorna har vädret i Pakistan förändrats drastiskt, vilket GP rapporterat om. Monsunregn och kraftiga översvämningar har lett till att drygt en tredjedel av landet ligger under vatten. Omkring 1 300 personer uppges ha dött eller skadats och över en halv miljon hem har förstörts.

– Folk bor på upphöjda vägar, eller vid sidan med pågående trafik, utan skydd över huvudet, Säger Bobby Rose, styrkeledare vid räddningstjänsten i Göteborg, som är på plats i Pakistan.

Som en följd av det kritiska läget i landet har Pakistan sänt ut en förfrågan om hjälp till EU. En grupp, bestående av sex personer från olika länder, har satts ihop och landade den sjunde september i Islamabad, Pakistans huvudstad, för att hjälpa till på plats.

ANNONS

– Islamabad ligger ganska mycket norrut och det är de södra delarna av landet som är värst drabbade. Säkerhetsmässigt har vi valt att inte åka dit, men det kan hända att vi åker ner senare när vi har mer utrustning som anländer till landet, men det är ganska farliga områden att vara i, säger Bobby.

Sverige skickar tält

Han har tidigare jobbat med humanitära insatser i bland annat Haiti, Bolivia och Nepal.

– Det känns väldigt kul att ha fått den här chansen och möjligheten att få åka hit, det är riktigt spännande och intressant. Jag brinner för att hjälpa andra människor, säger han.

Gruppen, som Bobby är en del av, har i uppgift att ta reda på vilken typ av hjälp Pakistan behöver och vart hjälpen gör som allra störst nytta.

– Man kan säga att vi är mellanhanden mellan EU och landet som behöver hjälp, vi koordinerar så att det materiell som kommer hit hamnar på rätt ställe där det hjälper så många som möjligt på bästa sätt, säger han.

Exempelvis ska Sverige skicka 300 tält, Belgien och Frankrike har bistått med materiell och Danmark har skickat ett vattenreningsteam som beräknas kunna försörja 40 000 invånare med rent vatten.

ANNONS

Mer regn väntas

Hela teamet ska vara i Pakistan i totalt 14 dagar och lämnar landet den 19 september.

– Vi vet inte om vi kommer bli avlösta då eller om insatsen kommer att avslutas.

Ännu är regnperioden i Pakistan inte över och mer regn väntas i landets södra områden. Bland annat riskerar en av Asiens största sötvattensjöar, Manchar, att svämma över och boende i området runt sjön uppmanas av lokala myndigheter att evakuera.

Enligt Abdullah Fadil, FN-organet Unicefs representant i Pakistan, kan det ta årtionden att reparera skadorna som monsunregnet orsakat, rapporterar TT.

LÄS MER:Fler översvämningar väntas i Pakistan

LÄS MER:Stor förödelse efter monsunregn i Pakistan: ”Vi har förlorat allt”

LÄS MER:Hjälp sprids i Pakistan – men allt fler döda

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS