Lokalbefolkningen försöker ta sig över muren kring guldgruvan North Mara i hopp om att hitta sten med guldrester i. Får gruvans vakter tag i dem väntar misshandel och våldtäkter.
Lokalbefolkningen försöker ta sig över muren kring guldgruvan North Mara i hopp om att hitta sten med guldrester i. Får gruvans vakter tag i dem väntar misshandel och våldtäkter.

Blodsguld mörk sida av modern teknik

Guldet i din telefon, dator eller tv kan ha bidragit till miljöförstöring, mord och våldtäkter. I Tanzania tystas de journalister som försöker granska en gruva, vars guld används i modern teknik.

|

"Verkligt innovativa produkter gör avtryck på världen i stället för planeten", skriver Apple stolt på sin hemsida.

"Ansvarsfulla affärer är grunden för allt vi gör", hävdar Ericsson.

Det lönar sig att ståta med gröna och etiskt tillverkade produkter. Därför skaffar teknikföretag det guld de behöver till vissa komponenter från certifierade tillverkare. Ericsson, Apple, Canon och Nokia finns bland hundratals storbolag som via underleverantörer får den ädla metallen från det schweizisk-indiska raffinaderiet MMTC-PAMP i Delhi, som anses uppfylla företagens etiska krav.

Men en av de guldgruvor som säljer sina tackor till MMTC-PAMP är North Mara i Tanzania. Den anläggningen drivs av Acacia Mining , med den kanadensiska gruvjätten Barrick Gold som majoritetsägare. Den har en dokumenterad historia med människorättskränkningar och miljöförstöring.

Missförhållanden fortsätter

Ett dussin inhemska och utländska journalister som försökt granska gruvan har hotats och censureras av staten. Medier har tvingats stänga.

- De har skapat en skräckens atmosfär, säger reportern Jabir Idrissa, 55.

Tidningarna som Idrissa jobbade för tvingades slå igen efter hans granskning av North Mara för två år sen. Nu saknar han jobb.

Eftersom Idrissa och andra tystats har det internationella journalistnätverket Forbidden Stories fortsatt deras arbete så att sanningen om gruvan ändå ska komma fram. 40 reportrar från medier i 15 länder, bland dem svenska TT Nyhetsbyrån, har deltagit i projektet Grönt blod. Det publiceras i veckan och lyfter fram miljöförstöring och människorättskränkningar på tre kontinenter.

I fallet Tanzania, som är först ut, kan Forbidden Stories kan visa att missförhållandena vid North Mara fortsätter, tvärtemot vad gruvbolaget påstår.

Kvinnor våldtas

Gruvan i det östafrikanska landets norra del har kringgärdats av våld i 20 år. North Mara är därför omringat av en över två meter hög mur och vaktas som ett fort. Fristående organisationer har dokumenterat 22 fall av misstänkta mord begångna av polisen eller gruvans vakter sedan 2014. Offren är för det mesta vad gruvbolaget kallar inkräktare.

Förr kunde lokalinvånare samla guld i området med enkla metoder. Sedan tog gruvan över marken. En del boende i området klättrar över muren och letar guld. Inte sällan för att mötas av beväpnade vakter eller polis.

- Vi måste ta risken så att vi kan skaffa guld för att hjälpa våra familjer. Det är vårt enda sätt att tjäna pengar, säger en ledare för "inkräktarna".

Flera kvinnor vittnar om vakternas våldtäkter. Sex–åtta män våldtog Lucia Marembela 2010 när hon också letade guld på området.

- När vi inte orkade springa längre, slängde de in oss i sin bil och körde till en avlägsen plats.

Gruvbolaget betalade henne sedan för att inte gå till domstol.

Förorenat vatten

Skjutningarna har minskat, men grov misshandel som ibland leder till livslånga men fortsätter, enligt organisationen Mining Watch, som följer läget i North Mara.

Barricks ledning skyller på polisen.

- Det har gjorts många utredningar om diverse anklagelser, och du kan inte hålla mig ansvarig för myndigheternas agerande, säger vd Mark Bristow.

Dotterbolaget Acacia avfärdar anklagelser om dödsfall och andra människorättskränkningar.

Miljöförstöring har också dokumenterats. I maj åkte gruvan på motsvarande 20 miljoner kronor i böter på grund av utsläpp. Miljöminister January Makamba säger att det har läckt från gruvan i tio år, att "gift har sipprat ner i grundvattnet och i närliggande floder och bäckar". Studier visar också på förorenat vatten på mark där lokalinvånarnas boskap betar.

Acacia säger sig planera en ny anläggning för att få bukt med problemen.

TT

Fakta: "Grönt blod" och Forbidden Stories

40 reportrar från 15 länder har arbetat med projektet Grönt blod, som genomförts av journalistnätverket Forbidden Stories. Det är en granskning av gruvnäring i Indien, Guatemala och Tanzania, där miljöreportrar som rapporterat om branschen har tystats.

Resultatet av projektet, som tog åtta månader att fullborda, publiceras i 30 länder.

Bland deltagande medier finns The Guardian (Storbritannien), Le Monde (Frankrike), Süddeutsche Zeitung (Tyskland), TT Nyhetsbyrån (Sverige), El País (Spanien), Prensa Comunitaria (Guatemala), The Lede (Indien).

Idén med Forbidden Stories är att sätta till stora, samlade resurser och ta vid där andra journalister på olika sätt har hindrats att utföra viktiga granskningar. Nätverket har tidigare bland annat följt upp det arbete som påbörjades av journalisten Daphne Caruana Galizia, som mördades på Malta 2017.