USA:s utrikesminister Antony Blinken under sin presskonferens tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på torsdagen.
USA:s utrikesminister Antony Blinken under sin presskonferens tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på torsdagen. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT

Blinken: Palestinierna har "legitima strävanden"

USA:s utrikesminister Antony Blinken slår fast att palestinierna har "legitima strävanden" som inte representeras av Hamas. Samtidigt lovar han under ett möte med premiärminister Benjamin Netanyahu i Tel Aviv att USA alltid kommer att stödja Israel.
– Vi kommer alltid att finnas där vid din sida, säger han.

ANNONS
|

Blinken antyder under sitt besök i Tel Aviv att det kan finnas ett behov av en fredsuppgörelse, något som Netanyahu sedan länge har avvisat.

– Alla som vill ha fred och rättvisa måste fördöma Hamas terrorvälde. Vi vet att Hamas inte representerar det palestinska folket, eller deras legitima strävanden att leva med lika mått av säkerhet, frihet, rättvisa möjligheter och värdighet, säger Blinken.

– Jag kommer hit inte bara som USA:s utrikesminister utan också som jude.

Blinken träffar också Netanyahus krigskabinett samt landets president Isaac Herzog i Israel.

– Du kan vara stark nog på egen hand för att försvara dig. Men så länge Amerika finns kommer du aldrig att behöva det. Vi kommer alltid att finnas där vid din sida, säger Antony Blinken under sin presskonferens med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

ANNONS

På fredagen reser han vidare till grannlandet Jordaniens huvudstad Amman, där han kommer att träffa palestiniernas ledare på Västbanken, Mahmud Abbas.

Scholz kritiserar Abbas

USA:s president Joe Biden och Förenade arabemiratens president Mohamed bin Zayed talade i telefon sent på onsdagskvällen.

"Presidenten (Biden) betonade sitt fördömande av Hamas terror och sin varning mot alla som kan försöka utnyttja den nuvarande situationen. De två ledarna diskuterade också vikten av att se till att humanitärt bistånd når de behövande", skriver Vita huset i ett uttalande.

Från Tysklands förbundskansler Olaf Scholz kommer kritik mot Mahmud Abbas, som Blinken alltså ska träffa under fredagen. Scholz anser att Abbas, som palestiniernas president på Västbanken, bör ta bladet från munnen.

– Var är det tydliga fördömandet av terrorvåldet från den självstyrande (Palestinska) myndigheten och dess president, Mahmud Abbas? frågar sig Scholz i ett framträdande i den tyska förbundsdagen i Berlin, enligt AFP.

– Deras tystnad är skamlig.

Saudiarabien i samtal

Under torsdagen har Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och Irans president Ebrahim Raisi haft ett ovanligt telefonsamtal om kriget. Den saudiske kronprinsen underströk "kungarikets fasta ställning när det gäller att stödja den palestinska saken", enligt statliga saudiska nyhetsbyrån SPA.

Mohammed bin Salman talade även om för den iranske presidenten att Riyad kommunicerar med alla internationella och regionala parter för att stoppa den pågående upptrappningen, enligt SPA.

ANNONS

Det var det första samtalet mellan ledarna sedan i mars då Iran och Saudiarabien, med hjälp av Kina, återöppnande de diplomatiska förbindelserna efter sju år av iskalla relationer.

ANNONS