President Joe Biden kan glädjas åt att USA:s politik uppskattas i omvärlden. Lika trevlig läsning är inte de inhemska siffrorna.
President Joe Biden kan glädjas åt att USA:s politik uppskattas i omvärlden. Lika trevlig läsning är inte de inhemska siffrorna. Bild: Evan Vucci

Biden mer populär utomlands än på hemmaplan

USA:s popularitet ökar i omvärlden. Men hemma är Joe Bidens siffror låga. Republikanerna ifrågasätter hans Nato-och Ukrainapolitik. Sverige välkomnas dock i försvarsalliansen av båda partierna.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Joe Biden är inte en populär president. Enligt den senaste sammanställningen av mätningar – som görs av Nate Silvers institut FiveThirtyEight – är 53,4 procent av de tillfrågade missnöjda med Bidens presidentskap och bara 41,5 procent tycker att han gör ett bra jobb. Det är ingen alarmerande låg siffra, många presidenter före honom har befunnit sig i ungefär samma läge under femtioprocentstrecket. Men mätningarna visar samtidigt att det finns ett allmänt missnöje med utvecklingen i USA. Och det är en trend som Biden försöker vända både med inrikespolitiska reformer och en aktiv utrikespolitik.

Högre siffror än Trump

Uppskattningen av USA utomlands är mer uppmuntrande för Biden. Opinionsinstitutet Pew Research Center publicerade häromdagen sin årliga mätning av vilken framgår att 54 procent av de tillfrågade i 23 länder uppskattar USA:s roll internationellt. Det är klar uppgång från Trumptiden då siffran var kring 40 procent vid de lägre mättillfällena.

ANNONS

Inte oväntat är det de närmaste allierade inom den västliga försvarsalliansen Nato som är mest uppskattande med en gemensam syn på Ukrainapolitiken. Polen sticker ut som mest USA-vänligt med 93 procent och en stark uppställning för Ukraina medan Ungern ligger kring 40 procent.

Ungerns premiärminister Viktor Orban sa nyligen att Ukraina inte längre kan uppfattas som en självständig stat och varken har pengar eller vapen för sitt försvar, utan helt förlitar sig på utländsk hjälp. Det är samma argumentation som framförs från Rysslands president Vladimir Putin.

I USA är det omfattande amerikanska stödet till Ukraina inte okontroversiellt. Majoriteten av republikanerna i kongressen vill se en åtstramning medan demokraterna stöder Joe Bidens linje att ställa upp för Ukraina både militärt och ekonomiskt ”så länge som det behövs”.

Trump: ”En katastrof för Amerika”

Historiskt sett brukar republikanerna vara mer restriktiva till mer omfattande internationella engagemang som inte uppfattas ligga i amerikanskt intresse. Det finns dock en rad undantag, bland dem Vietnamkriget som eskalerades under den republikanske presidenten Richard Nixon.

Men det är framför allt omfattningen av stödet till Ukraina som kritiska republikaner siktar in sig på och även den nya närheten inom Nato.

Donald Trump är Joe Bidens främste kritiker och hävdar att den nuvarande utrikespolitiken är ”en katastrof för Amerika”. Han tar den kaotiska amerikanska reträtten från Afghanistan som det tydligaste exemplet, trots att det var han själv som president som beslutade att USA skulle lämna. Det är främst sättet som uttåget skedde på som Trump kritiserar. Han hävdar även att Biden inte vet vad han talar om och nämner att Biden sade Kina i stället för Kanada vid ett statsbesök i grannlandet.

ANNONS

Men det är framför allt omfattningen av stödet till Ukraina som kritiska republikaner siktar in sig på och även den nya närheten inom Nato. Trump hotade vid flera tillfällen att USA skulle lämna försvarsalliansen med hänvisning till att flertalet medlemsländer inte uppfyllde sina ekonomiska och militära förpliktelser och att USA därmed fick bära ett för tungt lass.

De invändningarna finns fortfarande kvar och Trump har flera gånger sagt att han skulle kunna avsluta Ukrainakriget på 24 timmar. Hur det skulle gå till är oklart.

USA:s tysta diplomati avgörande för Sverige

Joe Biden trycker mer på att USA är en lagspelare inom Nato, men det är ändå främst USA:s påtryckningar som kan komma att förmå Turkiet att säga ja till Sverige som ny Nato-medlem.

Turkiet blev medlem i Nato 1952 och det var strategiskt viktiga turkiska gränsen mot dåvarande Sovjet som avgjorde. USA placerade i hemlighet ut avfyrningsramper för kärnvapen, vilket i sin tur ledde till att Sovjet var på väg att placera ut liknande ramper på Kuba 1962. Kubakrisen – då världen stod inför en kärnvapenkonfrontation – avvärjdes genom att USA i tysthet monterade ned sina ramper i Turkiet mot att Sovjet vände tillbaka från Kuba.

Ukrainapolitiken har redan seglat upp som en viktig valfråga inför presidentvalet om drygt ett år.

Den tysta diplomati som förs mellan USA och Turkiet om Sveriges medlemskap i Nato innefattar bland annat amerikanska vapenleveranser. USA spelar den avgörande rollen inom Nato och kongressen i Washington har redan röstat ja till den svenska ansökan. I detta fall står majoriteten av demokraterna och republikanerna på samma sida.

ANNONS

Men Ukrainapolitiken har redan seglat upp som en viktig valfråga inför presidentvalet om drygt ett år. Även 2020 fanns Ukraina med i bilden. Men då handlade det om Donald Trumps anklagelser mot Biden – att han som vicepresident låtit sonen Hunter få ekonomiska fördelar genom att blanda sig i ukrainsk inrikespolitik. Ukrainaskandalen ledde till att demokraterna inledde en riksrättsprocess mot Trump. Republikanerna motsatte sig riksrätt och Trump förklarade sig frikänd.

LÄS MER:Biden vill återupprätta den amerikanska drömmen

LÄS MER:Ryan sågar Trumps segerchanser i presidentvalet

LÄS MER:Biden: "Paria"-Putin förlorar Ukrainakriget

ANNONS