President Joe Biden och Australiens premiärminister Anthony Albanese på ett pressmöte i Vita huset.
President Joe Biden och Australiens premiärminister Anthony Albanese på ett pressmöte i Vita huset. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Biden: Israel måste skydda civila

Fler västledare skärper kraven mot Israel om att släppa fram nödhjälp till Gaza.
USA:s president Joe Biden säger att Israel måste göra "allt som står i landets makt" för att skydda civila.
Premiärminister Benjamin Netanyahu erkänner fel i försvaret och flaggar åter för en markoffensiv.

ANNONS

USA:s president sade att Israel måste se till att civila skyddas. Han sade också att han inte litade på de siffror över antalet döda som Hamasstyrda hälsomyndigheter i Gaza uppger.

Sedan kommenterade Biden Israels beslut om att ännu inte genomföra en markoffensiv i Gaza.

– Det är deras beslut, men jag krävde det inte, sade Biden om sina samtal med Netanyahu om bland annat de många som tagits som gisslan av terrorstämplade Hamas.

– Jag indikerade till honom att om det var möjligt att få ut dessa människor på ett säkert sätt, så borde vi göra det, sade Biden på en presskonferens i Vita husets trädgård med Australiens gästande premiärminister Anthony Albanese.

ANNONS

Netanyahu erkänner

Samtidigt tv-talade Netanyahu i Israel. För första gången erkände premiärministern att försvarsmisstag gjorts som möjliggjorde Hamasattackerna mot Israel.

– Felaktigheter måste granskas och alla måste ge svar – detta inbegriper också mig. Men allt detta kommer att ske senare, sade Netanyahu om angreppen 7 oktober som kom att utlösa kriget.

– Som premiärminister är jag ansvarig för att säkra vårt lands framtid, fortsatte Netanyhau, och sade att man förbereder en markoffensiv.

– Jag kan inte säga när, hur eller med hur många, eller vilka parametrar vi tar in i beräkningarna, sade han.

Macron skärpte tonen

Tonen mot Israel skärptes av Frankrikes president Emmanuel Macron. Han sade sig inte vara skyldig till dubbelmoral i frågan om Israel och Gaza. Han meddelade samtidigt att Frankrike beordrar krigsfartyg till Gazas kust för att bistå med bland annat sjukvårdshjälp.

Sjukvårdsutrustning ska även skickas till Egypten för transport in i Gaza. Macrons utspel kom under besök i Egypten och ett möte med president Abd al-Fattah al-Sisi i Kairo.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak fick också kritik av oppositionen i den återkommande frågestunden i det brittiska parlamentet på onsdagen. De konservativas ledare Sunak konstaterade att Israel har "rätt att försvara sig enligt internationell rätt".

Periodvisa eldupphör

Men han modifierade samtidigt synen.

– Vi inser, beroende på allt som händer, att området måste bli säkrare, något som förstås kräver specifika pauser – vilket skiljer sig från ett eldupphör, sade Sunak och lade till att han diskuterade möjligheten med FN och "våra partner".

ANNONS

Förslag om periodvisa eldupphör fick stöd från Berlin och förbundskansler Olaf Scholz. Han var också noggrann om att ge sitt stöd till FN:s generalsekreterare António Guterres.

Israels FN-ambassadör har krävt att FN-chefen lämnar sin post efter uttalanden i säkerhetsrådet på tisdagen. Guterres sade bland annat att den islamistiska extremiströrelsens attack inte hade skett i ett vakuum.

Guterres sade på onsdagen att han var "chockad" över att hans anförande hade misstolkats "som om jag rättfärdigade Hamas terror".

FN:s generalsekreterare António Guterres i gårdagens möte i FN:s säkerhetsråd.
FN:s generalsekreterare António Guterres i gårdagens möte i FN:s säkerhetsråd. Bild: Seth Wenig/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS