Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Bild: Ida Marie Odgaard

Beskedet från Ramstein: Stort militärt stöd till Ukraina

Omfattande donationer av bland annat stridsfordon och artilleri kommer flera länder skicka till Ukraina. Det meddelades av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på fredagseftermiddagen

ANNONS
|

Under fredagen deltog Natos generalsekreterare på ett USA-lett möte i den tyska staden Ramstein. Länderna som deltog i mötet utgör gruppen ”Ukraine defence group” där 50 länder ingår.

På fredagseftermiddagen kom beskedet om ett omfattande militärt stöd till Ukraina. Det innefattar bland annat det tidigare kända stödpaketet om artillerisystemet Archer, stridsfordon stridsfordon 90, samt Pansarvärnsrobot 57 till Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i flera månader önskat få den tyska stridsvagnen Leopard 2. Men Tyskland kan fortfarande lägga in veto mot att skicka fordonet till Ukraina. Stridsvagnen har hittills levererats till 13 länder men inte till Ukraina. Polen har övervägt att skicka stridsvagnen men måste invänta godkännande från Tyskland

ANNONS

USA har kommer att skicka ett militärt stödpaket om totalt 2,5 miljarder dollar innehållande bland annat åtta exemplar av luftvärnssystemet Avenger.

Jens Stoltenberg underströk efter mötet att Natos allierade måste öka produktionen av vapen och ammunition. Alliansen samarbetar nära med industrin i den frågan och kommer vara en huvudpunkt när Natos försvarsministrar har möte i februari.

LÄS MER:Sverige backar upp Finlands stöd till Ukraina

LÄS MER:Kievs önskan inför mötet: nyare stridsvagnar

ANNONS