Silvio Berlusconis uttalande om sin vänskap med Vladimir Putin kan bli en huvudvärk för den nya regeringen.
Silvio Berlusconis uttalande om sin vänskap med Vladimir Putin kan bli en huvudvärk för den nya regeringen. Bild: Cecilia Fabiano

Berlusconis vänskap med Putin ett problem för nya regeringen

Silvio Berlusconi har uttalat sig om sin vänskapsrelation till Putin, och säger sig vara ”en av hans fem närmaste vänner”. De två männens relation ställer till problem i den italienska regeringsbildningen – Giorgia Meloni har inte mycket till övers för den ryske presidenten.

ANNONS
|

Det är en viktig vecka i Italiens politik – och för valsegraren Giorgia Meloni i synnerhet. Ledaren för det högerextrema partiet Italiens bröder och hennes koalitionspartners ska inleda samtalen med presidenten Sergio Mattarella om regeringsbildningen.

Vid hennes sida sitter Matteo Salvini, ledare för Lega, och Silvio Berlusconi ledare för Forza Italia. Den senare har dock blivit något av ett problem med sina uttalanden om Putin.

På tisdagen meddelade Berlusconi att han hade ”återupptagit sin vänskapliga relation” till Vladimir Putin. Något som inte faller Giorgia Meloni i smaken. Hon har länge varit tydligt emot Putin och stöttat den västliga politiken gentemot Ryssland, till skillnad från sina koalitionspartners Salvini och Berlusconi. Källor inom hennes parti säger, enligt österrikiska Der Standard, att Berlusconis uttalanden är ”en katastrof” för den nya regeringens anseende internationellt.

ANNONS

20 flaskor vodka på födelsedagen

I ett videoklipp som publicerats av Corriere della Sera säger Berlusconi att han fått vodkaflaskor i present av Putin på sin födelsedag.

– Putin skickade mig 20 flaskor vodka och ett mycket kärvänligt brev. Jag svarade med en flaska Lambrusco och ett lika kärvänligt brev. Jag förklarades vara den bästa av hans fem äkta vänner, hörs Berlusconi säga.

Vladimir Putin och Silvio Berlusconi träffas i Rom, 2019.
Vladimir Putin och Silvio Berlusconi träffas i Rom, 2019. Bild: Alexei Druzhinin

Berlusconis partikollega Antonio Tajani, som låg bra till för att bli utrikesminister i den nya regeringen, ryckte snabbt ut för att dämpa effekterna av partichefens uttalande. Han avfärdade det som ”en gammal historia från 2008”.

Det är möjligt att anekdoten om vodkaflaskorna är gammal, men Berlusconis uttalande om att han åter har vänskapliga kontakter med Putin väger ändå tungt, skriver Der Standard. Det påverkar den utrikespolitiska trovärdigheten för den kommande regeringen, och politiska bedömare i Italien tvivlar nu enligt tidningen på att det går att få igenom Tajani som utrikesminister i förhandlingarna med presidenten.

LÄS MER:Förintelsen i fokus före maktskifte i Italien

LÄS MER:Sluträknat: Ytterhögern vann valet i Italien

LÄS MER:Sju utmaningar för Meloni efter valet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS