En miljöaktivist i en ballong som användes under klimatdemonstrationer vid ett EU-möte i Bryssel den 10 december.
En miljöaktivist i en ballong som användes under klimatdemonstrationer vid ett EU-möte i Bryssel den 10 december. Bild: Francisco Seco/AP/TT

Belgien inför domstol för klimatpolitik

ANNONS

Omkring 60 000 belgare står bakom en stämningsansökan mot landets regering som man anklagar för otillräcklig klimatpolitik.

Rättsprocessen inleddes på tisdagen vid en domstol i Bryssel.

Fallet, som drivs av föreningen Klimatzaak, följer på en liknande procedur i grannlandet Nederländerna som ledde till en dom mot den nederländska regeringen.

Gemensamt för fallen är att ländernas regeringar anklagas för att inte göra tillräckligt för att uppnå målen om utsläppsminskningar som sattes i Parisavtalet 2015.

I det belgiska fallet fokuserar anklagelserna specifikt på att regeringen inte lyckats minska landets sammanlagda koldioxidutsläpp med minst 25 procent till 2020, jämfört med utsläppsnivåerna 1990.

Klimatzaak vill även få domstolen att tvinga Belgien att uppfylla de mål som är en del av EU:s så kallade gröna giv.

ANNONS

Svarande i målet är Belgiens regering samt landets tre regionregeringar.

Mattias Mächs/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS