Belarus president Aleksandr Ljukasjenko förberedde landet på det värsta under Wagnerupproret.
Belarus president Aleksandr Ljukasjenko förberedde landet på det värsta under Wagnerupproret. Bild: Ilya Pitalev

Belarus satte armén i full beredskap under upproret

Efter den dramatiska helgen i Ryssland försatte Belarus armén i full beredskap. Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin och hans soldater har fått fri lejd till landet, men det är fortfarande oklart var Prigozjin befinner sig.

ANNONS
|

När den paramilitära Wagnergruppen under fredagen inledde sitt väpnade uppror mot den ryska militärledningen steg nervositeten i Belarus. President Aleksandr Lukasjenkos maktställning bygger till stor del på stödet från Ryssland. Skulle Putins regim vackla så kunde det få allvarliga konsekvenser för honom själv.

Som en reaktion på händelseutvecklingen satte Lukasjenko armén i full beredskap, meddelar presidentens presstjänst på Telegram. samtidigt som tusentals Wagnersoldater tågade mot Moskva och sköt ner angripande helikoptrar och flygplan från den ryska militären.

Lukasjenko säger att det ”inte finns några hjältar” bland de inblandade ledarna.

– För vi missbedömde situationen och sedan trodde vi att vi kunde lösa den, men det gick inte, säger Lukasjenko, enligt statliga belarusiska nyhetsbyrån Belta, rapporterar TT.

ANNONS

– Det finns inga hjältar i den här historien, säger han till propagandaorganet.

Scenerna plågade den belarusiske ledaren.

– Många av våra medborgare tog händelserna till hjärtat, för att fosterlandet är ett. Och vårt fosterland från Brest (Belarus) till Vladivostok (Ryssland) är mark, frihet och folket som bor här, säger Lukasjenko, som återigen målade upp propagandabilden av Belarus och Ryssland som ett och samma folk.

Rysslands president Vladimir Putin talade till nationen i tv, kallade upprorsmakarna för ”förrädare” och beskrev upproret som ”ett knivhugg i ryggen”.

Avtal med amnesti

Plötsligt stannade Wagnerkolonnen, 200 kilometer från Moskva. Med Lukasjenko som medlare hade ett avtal slutits. Upproret skulle upphöra, Prigozjin och hans Wagnersoldater fick amnesti och fri lejd till Belarus.

Under måndagen rapporterade den oppositionella ryska onlinepublikationen Verstka att läger för Wagnersoldaterna hade börjat byggas i Belarus. Uppgifterna har dock inte bekräftats.

Var Prigozjin befinner sig är inte känt. Under tisdagen rapporterade internationella medier att hans privata flygplan har landat i Belarus, men det är oklart om wagnerledaren var ombord.

Som en del i avtalet har nu också den ryska säkerhetstjänstens utredning mot Jevgenij Prigozjin lagts ner, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria.

LÄS MER:Uppgifter: Wagnergruppen bygger läger i Belarus

LÄS MER:Det här är Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin

LÄS MER:Var är Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin?

LÄS MER:Så har konflikten mellan Putin och Wagner växt fram

ANNONS