Markus Söder, CSU-topp och regeringschef i Bayern, ser på när den första öltunnan öppnas av Münchens borgmästare Dieter Reiter vid inledningen av årets oktoberfest, den 22 september.
Markus Söder, CSU-topp och regeringschef i Bayern, ser på när den första öltunnan öppnas av Münchens borgmästare Dieter Reiter vid inledningen av årets oktoberfest, den 22 september.

Bayrare kan rita om Tysklands politiska karta

Det brukar räcka att fira in det bayerska delstatsvalet med öl och lokalpatriotism för konservativa CSU. Men årets oktoberfest lämnar en svår baksmälla hos partiet – som spås backa rejält och skaka om Tysklands bräckliga regeringsbygge.

ANNONS
|

Bayerns regeringschef Markus Söder ser allvarlig ut på sin valaffisch. Och möjligen anas CSU:s desperation inför söndagens delstatsval i hans slogan: "Hembygd. Bevara vår bayerska livsstil. Söder fixar det!"

Den bayerska ekonomin går fortsatt som en klocka, med en arbetslöshet på tre procent. Opinionsmätningar ger CSU 33–35 procent av rösterna, siffror som borde göra vilken politiker som helst i Europa avundsjuk.

- Men en förlust på runt 15 procentenheter är väldigt dramatisk för ett parti som länge kunnat se sig som ett 50-procent-plus-parti, säger Thomas Sommerer, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

ANNONS

Bakgrunden är delvis interna strider. Efter CSU:s dåliga resultat i det nationella parlamentsvalet i fjol gick Horst Seehofer med på att lämna över ledarskapet i Bayern till Söder. Han behöll dock ordförandeposten i partiet, och utsågs till inrikesminister i Angela Merkels regering, vilket hållit maktkampen med Söder levande.

Huvudrullning

Seehofer har försökt svära sig fri från krisen genom att konstatera att han inte varit inblandad i delstatsvalkampanjen. Söder, å sin sida, har skyllt på "sidvind" från Berlin, där Seehofers konflikter med Merkel varit nära att spräcka regeringskoalitionen.

- En av dem kommer sannolikt att tvingas avgå. Redan nu försöker de positionera sig och lägga skulden på varandra, säger Sommerer.

Om det blir Seehofers huvud som får rulla lär han också få lämna inrikesministerposten. Det innebär att Merkel slipper en besvärlig regeringskollega.

Samtidigt kan ett pressat CSU slå ännu vildare mot sin regeringspartner för att försöka vinna tillbaka väljare som ogillar förbundskanslerns politik. Merkel har dragit en lans för CSU genom att uppmana sitt CDU att lägga meningsskiljaktigheterna med systerpartiet åt sidan under valspurten. Hon deltog dock inte på CSU:s avslutande valmöte i München.

ANNONS

Det gjorde däremot Österrikes starkt invandringskritiske förbundskansler Sebastian Kurz.

Blå-grön framtid?

Frågan är om det hjälper för att hindra väljarflykten till högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD). Partiet ställer upp för första gången i Bayern och ser ut att få över 10 procent. CSU:s högerglidning har samtidigt skrämt bort liberala väljare till De gröna, som spås gå fram rejält till runt 18 procent.

- CSU:s kursändring har inte fungerat. De som vill se en mer AFD-inriktad politik röstar ändå på originalet, säger Sommerer.

Även socialdemokratiska SPD krisar och väntas backa till 10 procent. Det skulle innebära att inte ens en nödkoalition över blockgränsen, som den på nationell nivå mellan CDU och SPD, skulle få majoritet. Vissa talar om en möjlig blå-grön allians i Bayern.

- Det finns redan koalitioner mellan CDU och De gröna i Baden-Württemberg och Hessen. Det kan öppna för en sådan modell även på nationell nivå, säger Sommerer.

ANNONS

- Men just i Bayern blir det svårt, eftersom CSU står mycket längre till höger än CDU.

TT

Fakta: CSU

Kristligt sociala unionen i Bayern (CSU) är ett politiskt parti som är verksamt i den tyska delstaten Bayern. CSU är ett systerparti till Angela Merkels kristdemokrater, CDU.

CSU grundades 1945 och leds i dag av Horst Seehofer. Partiet har haft makten i Bayern sedan 1957, inte sällan med egen majoritet. CSU har i många frågor en mer värdekonservativ profil än CDU.

Tillsammans med CDU och socialdemokratiska SPD ingår CSU i den koalitionsregering som styr Tyskland sedan i mars i år.

ANNONS