Bayern förbjuder ”hot chip challenge” – för starkt

En pojke i USA har dött och flera ungdomar i Tyskland har hamnat på sjukhus – efter att ha ätit mycket starka chips.
Nu förbjuds butiker i tyska Bayern att sälja chipsen.

ANNONS
|

Det cirkulerar en utmaning på sociala medier, främst på Tiktok, där ungdomar testar en speciell typ av särskilt starka tortillachips. Chipsen innehåller kemikalien capsaicin, som är det som ger den heta smaken hos chilipeppar.

Efter flera allvarliga incidenter med chipsen har nu det tyska förbundslandet Bayern förbjudit chipsen, enligt Augsburger Allgemeine. Förutom att en pojke i USA har dött när han gjorde utmaningen, har flera barn och tonåringar hamnat på sjukhus i Tyskland.

Bayerns myndighet för hälsa och livsmedelssäkerhet har undersökt chipsen och kommit fram till att de inte kan klassificeras som säkra. Myndigheterna som ansvarar för tillsynen i Bayern har nu informerats om detta och har uppmanats att vidta lämpliga åtgärder för att få bort produkten från butikshyllorna.

ANNONS

Illamående, kräkningar och högt blodtryck

Tyskarna varnades redan i september för att chipsen skulle leda till ”allvarliga hälsoproblem”, skriver Augsburger Allgemeine.

”Det har rapporterats om upprepade fall med biverkningar som irritation av slemhinnor, illamående, kräkningar och högt blodtryck”, skrev institutet för riskbedömningar då.

LÄS MER:Rekordstark chili korad – gav hemska kramper

LÄS MER:Elever i Lerum åt världens starkaste chili – spydde

LÄS MER:Naji, 21, lurades i Tiktok-utmaning – blev förlamad

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS