Batman tar strid mot fotbolls-VM

ANNONS
|

Storögt beundrande barn, fnissande ungdomar och tutande bilister ackompanjerar oss på vår väg till pendeltågsstationen i Marechal Hermes i norra Rio de Janeiro – mil från stränderna kring Copacabana, inte bara rent geografiskt.

Med bestämd blick skrider Batman fram längs stadsdelens spruckna trottoarer med sitt plakat: "Vad skulle man kunna bygga för VM-pengarna? 40 000 skolor eller 1 200 sjukhus eller 540 000 enkla bostäder, står det.

Vid stationens biljettlucka sveper han capen åt sidan för att komma åt mynten i sin ficka och ber fotograf Tomas att hålla plakatet så han kan betala spärrvakten.

- Ja, det här med kollektivtrafiken är ju en annan sak Brasilien borde prioritera, säger Eron Moraes de Melo innan vi småspringer ner till perrongen för att hinna med tåget.

ANNONS

Det är inte varje dag som Eron Moraes de Melo vandrar Rios gator som Batman. Till vardags tillverkar han tandproteser i en liten verkstad på övervåningen i sitt prydliga hus i Marechal Hermes.

Första gången han deltog i en manifestation var 20 juni 2013, vid höjden av demonstrationerna under Confederations Cup. Innan dess demonstrerade det brasilianska folket sällan mot makten, men nu talades det om att jätten vaknat.

- Jag hade sett de första manifestationerna på tv och tänkte "det där måste jag bli en del av." Men jag ville inte bara vara en i mängden. För att kunna bidra mer behövde jag göra något för att sticka ut, förklarar Eron.

De första gatuprotesterna förra året handlade om höjda busspriser. I Rio var det borgmästaren Eduardo Paes som var högste ansvarig för kollektivtrafiken och snart började folk på Facebook dela bilder på Paes, med ansiktet målat som serieskurken Jokern.

Eron Moraes de Melo insåg direkt vad hans nya roll måste bli: Jokerns värsta fiende.

- Då, vid min första demonstration blev jag intervjuad av en tv-kanal. "Varför Batman?" frågade de. Jag svarade: För att Batman är en symbol för rättvisa. Han kämpar mot korruption i samhället, och det är precis vad jag också gör!

ANNONS

Eron berättar att han växte upp i ett evangeliskt kristet hem och även om han själv inte kallar sig troende så läser han gärna bibeln för inspiration. En annan livslång källa för inspiration är serietidningar.

- Jag har alltid gillat superhjältar som Batman och Captain America. Men också bibliska hjältar, hjältar ur grekisk mytologi. Vad är en hjälte? Någon som ser något som är fel och sedan gör något åt saken, säger han.

- Om jag själv är en hjälte? Det strävar jag inte efter. Däremot vill jag inspirera andra.

Medan pendeltåget skumpar fram passerar vi stationen Bento Ribeiro, där fotbollsspelaren Ronaldo växte upp. Ingen har gjort fler VM-mål än han och nu ingår Ronaldo i organisationen för VM i Brasilien.

- En fantastisk spelare. Men Ronaldo, precis som Pelé, har ingen kontakt med vanliga brasilianares verklighet. Du vet väl vad han sa? Ett VM byggs inte med sjukhus, det byggs med arenor. Innan vi når fram till dagens destination, VM-finalarenan Maracanã, hinner Eron förtydliga varför just VM är fokus för hans aktivism:

- Vårt land saknar fungerande utbildning och hälsovård, kollektivtrafiken suger. Varför ska vi lägga pengar på en sak som VM? Regeringen sa först att VM skulle finansieras av näringslivet, men nu ser det ut som om regeringen betalar 85 procent av de 30 miljarder som det kommer att kosta. Det är det jag vill visa med min skylt i dag.

ANNONS

Batman avrundar en aning uppåt. Den senaste siffran pekar på att VM-arrangemanget kommer att kosta 25,6 miljarder reais (73,5 miljarder kronor). Och även om summan inte enbart handlar om arenor, utan även om infrastruktur, står det klart att VM i Brasilien blir tidernas i särklass dyraste.

Den här kvällen ska Batman delta i manifestationen Não vai ter Copa, "Det blir inget VM" – ett event som fler än tusen personer anmält sig till via Facebook. Men först vill han visa sin närvaro utanför Maracanã. Promenaden från stationen skapar åter uppståndelse. När en skock skolbarn omringar honom passar han på att agitera för de unga åhörarna. Ge er ut på gatorna! Kämpa för era rättigheter! Não vai ter Copa!.

Några timmar senare, utanför centralstationen, är det tydligt att det inte blir någon massuppslutning den här dagen ändå. Ett hundratal personer har samlats. Av dem är ett 20-tal journalister. Batman låter sig intervjuas av flera av dem innan han samlar ihop sina meningsfränder och leder dem in till stationens vänthall. Efter en kvarts talkörer, övervakade av kravallpolis, är det över för i kväll.

Dagen därpå är Batmans Facebook-status deppig: "Sorgligt. Det verkar som att jätten har somnat igen."

ANNONS

Jag ringer upp honom för att fråga om han tror att jätten visar sin vakna sida under VM.

- Ingen har en kristallkula. Men jag hoppas innerligen att VM blir världens största show. Inte på arenorna, utan på Brasiliens gator.

ANNONS