Båtkyrkogård - tiotals båtar funna i Oslofjorden

Tiotals okända båtar har hittats på fem olika platser i Oslofjorden med hjälp av radar. Men den som har sett sin båt gå i sank utan att anmäla det till myndigheterna har begått ett brott och riskerar fängelse, rapporterar VG.

ANNONS
|

Genom tips från fiskare och allmänheten har den norska polisen lyckats kartlägga fem olika platser i inre Oslofjorden där havsbukten används som ankringsplats för båtar. Djupet på tre av ställena är upp till 20 meter och det kan ligga mellan tio och tjugo båtar på havsbotten, enligt polisen.

Norsk polis tror inte att båtarna har hamnat på havsbotten på naturlig väg utan jobbar utifrån teorin att det rör sig om försäkringsbedrägeri och olovligt bortskaffande, skriver VG.

– Det här är inte bara olyckorför att uttrycka det på det sättet, sägerEigil Haugen, vicechefvidOslopolisenssjötjänst, till VG.

Små jollar och större fartyg på havsbotten

Med hjälp avekolodsbilder harpolisen lyckats uppskatta storleken på skeppen ibåtkyrkogården. Alltifrån små jollar till större fartyg finns på havsbotten men eftersom ärendet ännu är under utredning vill polisen inte tala om exakt var de här fem platserna är belägna i Oslofjorden.

ANNONS

– Nästa naturliga steg vore att skicka ner dykare för att undersöka föremålen närmare. Om det visar sig att det finns en naturlig anledning till att båtarna ligger på havsbottenkommer vi undersöka saken ytterligare, säger Haugen till VG.

Kan leda till fängelse

Sänkning av en gammal båt till havsbotten för att undvika att betala för omhändertagande är både miljöfarligtoch straffbart och om brott kan bevisas kan ägaren till båten dömas tillfängelse.

– Vi talar om böter i normalfalletmen i värsta fall kan det leda till fängelse. Olaglig dumpning är ett brott i sig, säger Haugen till VG.

Tidningen har talat med fiskare som berättar att det händer att man istället för fisk får upp vrakdelar i trålen och att det inte är ovanligt att personer som vill bli av med sina båtar kommer om natten påhösten för att göra sig av med sina gamla båtar.

ANNONS