Baguetten hotad av höga elpriser – stora demonstrationer i Frankrike

Elpriserna sätter hård press på Frankrikes bagerier. I väntan på att den franska regeringen ska agera gör bagarna nu uppror.
– Mina elräkningar har fördubblats på bara en månad. Regeringen måste göra något. Annars tvingas jag slå igen, varnar den prisbelönte bagaren Khemoussi Mansour i Paris.

ANNONS
|

Över sexton miljoner baguetter säljs dagligen i Frankrikes över 32 000 bagerier. Därför var det kanske inte så konstigt att Unesco i slutet av förra året tog beslutet att sätta den franska baguetten på världskulturarvslistan.

Men i och med den aktuella energikrisen säger sig många bagare inte längre kunna betala sina elräkningar. Nu gör de uppror.

– Många av landets bagerier hotas av konkurs. Jag förstår deras protester, säger Gilles Fumey, forskaren vid statliga CNRS och Sorbonne.

Enligt finanstidningen Capital riskerar 80 procent av landets bagerier att slå igen portarna. På sin hemsida lovar regeringen att ingripa med subventioner. Men många bagare klagar över att inget sker.

ANNONS

– Regeringens hjälp är livsviktig. I november gick min el på 2 190 euro (över 24 000 kronor). I december kom chocken. Då stod det 4 460 euros på räkningen, säger Khemoussi Mansour i sin arbetslokal i Paris södra delar.

Även priserna på mjöl och smör har stigit.

– Utveckligen har blivit galen, fortsätter han.

”Krisen har kommit så snabbt”

Sex dagar i veckan säljs dagligen över 900 baguetter i olika variationer, förutom andra bröd och bakelser i Khemoussi Mansours bageri. Husets specialitet är röda croissanter med hallonsmak.

Flera gånger har han hamnat bland de tio bästa i Paris årliga baguettetävling och där över 200 personer tävlar. Diplomen från ‘’Le Grand Prix de la Baguette de tradition française de la Ville de Paris’’ hänger på väggen.

Khemoussi Mansour skär sina baguetter med ett rakblad, innan han snabbt för in plåten i ugnen för att grädda brödet.

– Det är svårt att hitta på sparåtgärder. Krisen har kommit så snabbt, säger han.

Visserligen startas ugnen en halvtimme senare än vanligt. I stället för klockan 3 på natten, startar den halv fyra. 22-årige bagarlärlingen Rayed inflikar att han numera gräddar baguetter och croissanter tätt efter varandra.

– Då slipper vi sätta på och stänga av ugnen alltför ofta. Men det räcker nog inte, säger han.

ANNONS

Baguetten skyddas

I slutet av förra året klassade Unesco, som är en del av FN, den franska baguetten på kulturarvslistan.

I Unescos motivering uppges att man ville skydda de ”artistiska kunskaperna och kulturen som rör brödet baguette”.

Unesco har nu som mål att bevara kunskaperna och de sociala aspekterna som omger baguetten inför framtiden.

Källa: Unesco

Blir utan hjälp

Den franska regeringen har infört ett tak på prisökningar för el och gas på femton procent. Men det gäller enbart för enskilda konsumenter och småföretagare med max tio anställda.

På regeringens hemsida lovas subventioner för bagarna, men ingen exakt summa nämns.

Khemoussi Mansour har mer än tio anställda och riskerar därmed att inte få hjälp alls.

– Trots ett höjt pris om tio cent per baguette sedan årsskiftet har kundtillströmningen inte minskat ännu, säger Khemoussi Mansour.

Ändå finns det risk för att han måste stänga innan sommaren.

– Varför reagerar inte regeringen? undrar han.

Vid lunchtid är butiken full av hungriga kunder.

– Så snart 25 av våra stängda kärnkraftverk startar upp igen kanske energikrisen kan stoppas, hoppas stamkunden Yves Prélot som handlar en baguette med sina två söner.

Totalt har Frankrike 56 kärnkraftverk.

Stora demonstrationer

Över tusen ilskna bagare demonstrerade under måndagen vid Place de la Nation i östra Paris mot de höjda elpriserna. På banderoller stod det: ‘’Inte bara den aktuella pensionsreformen får folk att rasa mot president Macron’’.

– Läget är allvarligt för oss bagare. Regeringen måste hålla sina löften om subventioner, säger Isabelle Berlire.

Under två månader i rad har hon inte haft råd att betala sin elräkning på runt 66 000 kronor vardera. Det är dubbelt så mycket än vanligt.

ANNONS

– Summan är enorm! På lördag hotar elbolaget att komma och klippa av strömmen. Då måste vi bomma igen, säger Isabelle Berlire som sedan sju år äger Ollainvilles enda bageri.

Den lilla staden ligger nästan fyra mil söder om Paris.

– Stänger bageriet blir jag och fem andra arbetslösa. Lika många familjer räknar med inkomst härifrån, säger Sévérine Charpentier oroligt och som följt med till demonstrationen.

– Sedan kan det bli en kedjereaktion med mat- och klädbutiker som också måste slå igen, avbryter Isabelle.

En politiker har kontaktat bageriägaren med löften om hjälp.

– Senast i lördags tittade jag otåligt i postlådan efter en god nyhet. Men nej. Inget har skett!

Ogillar Unescos beslut

Kommer då Unescos beslut att placera baguetten på kulturarvslistan lämpligt?

Isabelle Berlire och Khemoussi Mansour säger nej och får medhåll av forskaren och professorn Gilles Fumey.

– Åttiofem procent av dagens baguetter tillverkas numera av industrin för försäljning i snabbköpen och så tror man på Unesco att man gör en god gärning för bagarna, säger Gilles Fumey och informerar om att hundratals bagerier slår igen varje år sedan 1970-talet.

Forskaren och Sorbonne professorn Gilles Fumey anser att man på Unesco influerats av brödindustrins mäktiga lobbygrupper.
Forskaren och Sorbonne professorn Gilles Fumey anser att man på Unesco influerats av brödindustrins mäktiga lobbygrupper. Bild: Mbody.fr

Fumey anklagar Unesco för att nu ha gått industrins vägar och vikit sig för mäktiga lobbygrupper.

– Enbart det avlånga bröd som bagarna bakar till hundra procent, borde ha klassats som immateriellt arv av Unesco. Då hade Frankrikes bagare verkligen fått den hjälp de behöver nu, säger han.

ANNONS

Frankrike och baguetter

Tills 2017 bestod fransmännens vanligaste mål mat av en baguette med smör, skinka och ost. Då gick hamburgaren förbi och upp till första platsen.

Källa: Huffington post.

LÄS MER:FN skyddar den franska baguetten

LÄS MER:Nu kommer besked om utbetalning av elstöd

LÄS MER:Tre recept på värmande och riktigt god brödmat

ANNONS