Avskogningen i Amazonas har minskat med en tredjedel under 2023

33,6 procent. Så mycket har avskogningen i Amazonas minskat med under de första sex månaderna av president Luiz Inácio Lula da Silvas mandatperiod jämfört med samma period 2022, rapporterar den brasilianska regeringen.

ANNONS
|

Den för många glädjande nyheten kommer efter att den nya satellitdatan presenterades av Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut (Inpe) i torsdags.

Från januari till juni i år, så skövlades totalt 2 649 kvadratkilometer av regnskog i Amazonas. Det omfattar en minskning på 33,6 procent om man jämför med de 3 988 kvadratkilometer som skövlades under de första sex månader förra året under den dåvarande presidenten Jair Bolsonaros styre.

Den offentliga satellitdatan från myndigheterna har inte verifierats av en oberoende källa än.

Lula da Silva har även lovat att stoppa all avskogningen av Amazonas regnskog senast 2030. Han yrkar även för att världens rikaste nationer ska vara med och betala för olika initiativ som syftar till att rädda regnskogen.

ANNONS

– Vi har nått en stadig nedåtgående trend i avskogningen av Amazonas, sa miljöminister Marina Silva till reportrar, rapporterar BBC.

Datan visar att juni månad hade en rekordminskning på 41 procent i skogsröjning jämfört med samma period förra året.

Lula da Silva, som tillträdde i januari 2023, har sedan tidigare lovat att vända politiken från sin högerextrema föregångare Jair Bolsonaro, som främjade gruvdriften i inhemska reservat i Amazonas.

En lång väg kvar att gå

De senaste åren har sett en alarmerande ökning av avskogningen och trots den nya positiva trenden så står Lula da Silva inför en stor utmaning.

Detta i och med att den mängd regnskog som rapporterats att ha skövlats under hans styre detta halvår fortfarande är mer än tre gånger så stort som New York.

Och trots att Lula da Silva tidigare i år utfärdade sex nya inhemska reservat som förbjöd gruvdrift och begränsade kommersiellt jordbruk på dessa platser så betonar ursprungsledare att fler områden är i behov av skydd.

Trots det faktum att avskogningen rapporterades ha fallit så har antal bränder ökat drastiskt.

Bara i juni upptäckte satellitövervakning 3 075 bränder i Amazonas, vilket är det högsta antalet sedan 2007.

Bränderna, som släpper ut stora mängder koldioxidutsläpp, har även kopplats till områden som tidigare utsatts för avskogning.

ANNONS

Planetens lungor

Amazonas är världens största regnskogen och 60 procent av den beräknas att finnas i Brasilien.

Amazonas kallas ofta för planetens lungor tack vare sitt stora antal träd som tar upp koldioxid och som frigör syre. Det gör att Amazonas har en avgörande roll för att kunna reglera det globala klimatet. Regnskogen producerar cirka 20 procent av jordens syre och lagrar även närmare 130 miljarder ton koldioxid.

Det är inte bara Amazonas som hotas av enorma mängder av skövling. BBC rapporterar om en studie som visar att det globalt skövlades ett område tropisk skog lika stort som Schweiz förra året. Det motsvarar att ett område lika stort som elva fotbollsplaner som skövlades varje minut.

LÄS MER:Kan tjäna miljarder – om regnskogen skyddas

LÄS MER:President Lula ger landområden till urbefolkning

ANNONS