Avlyssning irriterar i Polen

ANNONS
|

Först var det en inspelning där riksbankschefen utlovade stöd för regeringens ekonomiska politik, om bara finansministern avgick, som väckte ramaskri - särskilt som samtalet sades ha skett bara några månader innan finansminister Jacek Rostowski fick lämna sitt jobb i vintras.

En vecka senare kommer nu ett band där utrikesminister Radoslaw Sikorski i samtal med just Rostowski i grova ord kallar samarbetet med USA "fullständigt värdelöst".

Men regeringen slår tillbaka. Både Sikorski och premiärminister Donald Tusk tog i ordentligt på måndagen, med antydningar om att avslöjandena är kopplade till Polens starka stöd för de nya makthavarna i grannlandet Ukraina.

-Målet är inte att skada det styrande partiets rykte utan statens, i ett kritiskt läge för Europa och situationen i Ukraina, sade Tusk på en presskonferens enligt Reuters. -Regeringen står under attack från en organiserad kriminell grupp, sade i sin tur Sikorski till tv-kanalen TVN 24.

De hemliga inspelningarna ska ha gjorts på två restauranger i Warszawa under 2013. Enligt regeringen har uttalanden "tagits ur sitt sammanhang".

ANNONS
ANNONS