Poliser utanför det sjukhus där Robert Fico vårdas.
Poliser utanför det sjukhus där Robert Fico vårdas. Bild: Denes Erdos/AP/TT

Attentatet mot Fico – detta vet vi

Slovakiens premiärminister Robert Fico vårdas för allvarliga skador efter att ha skjutits i magen. Detta vet vi om händelsen.

ANNONS

Strax före klockan 15 på onsdagen sköts Slovakiens premiärminister Robert Fico med flera skott i magen.

Han fördes till ett sjukhus i den lilla staden Handlová innan han sedan flögs med helikopter till närliggande Banská Bystrica, där han genomgick en fem timmar lång operation.

Fico hade deltagit i ett politiskt möte i ett kulturhus i Handlová innan han hälsade på en grupp människor utanför huset. Då avlossade en man flera skott mot premiärministern, innan privatpersoner stoppade honom.

På torsdagen uppgavs Ficos tillstånd vara "allvarligt, men stabilt".

– Han har några mycket svåra timmar och dagar framför sig, säger den nyvalde presidenten Peter Pellegrini, som för en kort stund fick träffa Fico.

ANNONS

Pensionär anhållen

Den man som greps och senare anhölls för attentatsförsöket uppges vara en 71-årig pensionär med starka vänstersympatier. Han anklagas formellt för mordförsök, vilket kan ge upp till livstids fängelse i Slovakien.

– Det är en man som agerade på egen hand och vars handlingar utlöstes av presidentvalet, vars resultat han var missnöjd med, säger inrikesminister Matús Sutaj Estok.

Mannen har enligt Matús Sutaj Estok i förhör sagt att hans politiska motiv förstärkts av uppgifter i medier.

– Ni kan alla tänka på hur ni presenterar information, säger ministern till slovakiska journalister.

Polariserande politik

Robert Fico leder sedan 1999 det populistiska partiet Smer, som betecknar sig som socialdemokratiskt. Fico är känd som en prorysk politiker som liknats vid Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Partiet och dess ledare är djupt polariserande i Slovakien, där flera politiker inklusive den avgående presidenten Zuzana Caputová anser att det råder en "hatisk retorik".

– Det som hände i går var en ensam individs handling. Men den spända och hatiska atmosfären är vi kollektivt ansvariga för, säger Caputová, som är politisk motståndare till Fico, på torsdagen.

Enligt AFP har politikernas ord inte hjälpt. Sociala medier i Slovakien ska ha fyllts med ogrundade påståenden och anklagelser från olika håll.

Flera politiker har också manat till en paus i valrörelsen till det stundande EU-valet. Något officiellt besked har inte kommit.

ANNONS
Slovakiens premiärminister Robert Fico. Arkivbild.
Slovakiens premiärminister Robert Fico. Arkivbild. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
ANNONS