Rök stiger efter en israelisk luftattack i Gaza stad. Bilden är från i onsdags.
Rök stiger efter en israelisk luftattack i Gaza stad. Bilden är från i onsdags. Bild: Adel Hana/AP/TT

Attacker ödelägger Gaza – 340 000 fördrivna

Den israeliska militären har utfört en storskalig attack mot terrorstämplade Hamas elitstyrkor i Gazaremsan under natten. Premiärminister Benjamin Netanyahu lovar att "krossa och förstöra" Hamas.
– Varje Hamasmedlem är en död man, säger han i ett tv-sänt tal.
Enligt militären är ännu inget beslut fattat om en markoffensiv.

ANNONS
|

Den israeliska militären (IDF) har riktat en attackvåg mot terrorstämplade Hamas elitstyrkor under natten, enligt ett uttalande på meddelandetjänsten Telegram. Enligt uppgifterna ska IDF ha slagit till mot "operativa ledningscentraler som används av agenter som infiltrerade samhällena kring Gazaremsan i lördags".

– Just nu är vi fokuserade på att ta bort deras högre ledarskap, säger Richard Hecht, talesperson för IDF, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Inte bara den militära ledningen, utan också den styrande ledningen, hela vägen upp till (högsta Hamasledaren Yahya) Sinwar, säger han.

IDF uppger att militären förbereder sig för en möjlig markoperation i Gaza men att landets politiska ledare ännu inte har fattat beslut i frågan. Israel har kallat in 360 000 reservister efter Hamas attack i lördags.

ANNONS

Tusentals döda

Enligt Hamasstyrda myndigheter har flera människor dödats och skadats, främst civila. Hamas har varnat att man har för avsikt att döda en civil fånge ur gisslan för varje bombning av civila byggnader som sker utan förvarning i Gazaremsan.

Den officiella palestinska nyhetsbyrån Wafa skriver att det är 18 civila, varav två barn, som har dödats.

Totalt har 1 200 människor dödats enligt palestinska myndigheter, men dödsfallen kan enligt internationella hjälporganisationer bli betydligt fler när det tar slut på förnödenheter under den israeliska blockaden, som stoppar vatten, mat, bensin och mediciner in i området.

I ett uttalande under torsdagsmorgonen från Israels energiminister är det inte aktuellt med någon hjälp innan gisslan släpps.

"Humanitär hjälp till Gaza? Ingen elektricitet kommer att slås på, ingen vattenkran kommer att öppnas och ingen bränsletransport kommer att vara aktuell innan alla de israeler som förts bort har fått återvända hem" säger energiminister Israel Katz, enligt AFP.

Hundratusentals fördrivna

Närmare 340 000 av de drygt två miljoner invånarna på Gazaremsan hade på onsdagen tvingats lämna sina hem efter israeliska bombardemang, enligt FN.

Israeliskt bombardemang från land, hav och luften har lämnat minst 2 540 bostäder obeboeliga i Hamaskontrollerade Gaza, skriver FN-organet, med hänvisning till myndigheter i Gaza.

Två tredjedelar av dem som fördrivits har sökt skydd i skolor som drivs av FN, skriver Ocha.

ANNONS

Stor skada har även åsamkats civil infrastruktur som elnät, vattenförsörjning och kommunikationssystem. Flera vatten- och avloppsanläggningar har slagits ut, vilket i sin tur kan utgöra hälsorisker, varnar Ocha.

Det enda kraftverket i Gaza fick slut på bränsle under onsdagen och har tvingats stänga.

Terrorstämplade Hamas överraskade världen med sin attack mot Israel i lördags morse. Israel svarade med beskjutning av Gaza, och Israel har formellt förklarat landet i krig.

Sammanräknat har minst 2 400 människor hittills rapporterats döda på båda sidor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS