Peter Szijjarto. Bild från i oktober.
Peter Szijjarto. Bild från i oktober. Bild: Petros Karadjias/AP/TT

"Atomvår" i Ryssland lockar ungersk minister

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto har dykt upp på kärnkraftsmässan "Atomvår" i Ryssland. Trots Ukrainakriget hoppas Ungerns regering fortfarande på ny ryskbyggd atomkraft.

ANNONS
|

"Den globala energikrisen betyder att det är viktigare än någonsin att ett land kan producera sin energi", skriver Szijjarto på Facebook, där han också lägger upp bilder från ett tal han hållit på mässan i Sotji. "Kärnkraftverket i Paks har en nyckelroll att spela i vår energisäkerhet".

Han syftar på en satsning att bygga ut Ungerns enda kärnkraftverk, som för närvarande har fyra reaktorer i landets centrala delar. Två nya reaktorer beräknas kosta sammanlagt 12 miljarder euro (132 miljarder kronor).

Men projektet är storpolitiskt hyperkänsligt, eftersom såväl finansieringen som arbetet kommer från Ryssland.

– Som europeiskt projekt är det ungerska projektet i större fara än något annat av våra projekt, erkänner Aleksej Lichatjev, vd på ryska statliga Rosatom, på mässan.

ANNONS

– Men våra relationer med de ungerska kunderna, med Ungerns regering, tillåter fortfarande att projektet fortsätter, säger han enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

EU, och därmed Ungern, har i och med Ukrainakriget sanktioner mot Ryssland som kan ställa till det för bygget. Men än så länge håller Rosatom fast vid planen att byggstart är beräknad till hösten 2023.

Projektet är ett av flera liknande, där Ryssland bygger atomkraft åt andra länder. I Turkiet fortskrider reaktorbyggen i Akkuyu, trots flera tidigare ekonomiska och politiska oenigheter.

I Finland stoppades dock tidigare i år en satsning där ryssar skulle bygga en reaktor i Pyhäjoki, 15 mil från svenska Umeå. Ukrainakriget ansågs innebära för stora risker.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS