Atomhot i nordkoreanskt ordkrig

ANNONS
|

Pyongyang har trappat upp ordkriget inför Sydkoreas och USA:s gemensamma flottmanöver på söndag. Kommunistregimen hotade via sin statliga nyhetsbyrå på fredagen med "kraftfull kärnvapenavskräckning".

Nordkorea har förberett sig för "heligt vedergällningskrig", sade landets militärledning enligt nyhetsbyrån KCNA.

Sydkorea och USA har sagt att flottmanövern ska avskräcka ett aggressivt uppförande av Nordkorea.

-Alla dessa krigsövningar är både till sin avsikt och sitt ändamål inget annat än provokationer för att förtrycka Koreas demokratiska folkrepublik, skrev KCNA.
-Armén och folkrepublikens människor besvarar lagligt med kraftfull kärnvapenavskräckning atomkrigsövningar som USA:s och Sydkoreas dockstyrkor utövar.

USA har inget intresse av gå in i ordkrig med Nordkorea, kommenterade talesmannen för utrikesdepartementet i Washington P J Crowley.

Pyongyang har tidigare sagt sig redo för "heligt krig", med kärnvapen som avskräckning, "närhelst det är nödvändigt" som svar på USA:s och sydsidans "hänsynslösa" gemensam militärövning.

Bakgrunden till flottmanövern och Nordkoreas vredesutbrott är att landet anklagats för att ha torpederat och sänkt en korvett från Sydkoreas flotta tidigare i år då 46 sjömän dog. Utredare från Sydkorea kom i maj fram till att nordkoreanerna skulle var de skyldiga.

ANNONS
ANNONS