Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman. Arkivbild.
Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman. Arkivbild.

Åtal väntar gripna saudiska högdjur

De högt uppsatta politiska företrädare, prinsar och näringslivstoppar som gripits i Saudiarabien misstänkta för korruption kommer att ställas inför rätta, enligt landets riksåklagare.

ANNONS
|

"En stor mängd bevismaterial har redan samlats in, och detaljerade förhör har hållits", skriver Saud al-Mojab i ett uttalande.

Förundersökningen bedrivs så diskret som möjligt för att undvika att någon undflyr rättvisan, enligt al-Mojab, som tillägger att gripandena är första fasen i en större insats mot korruption.

Flera avskedanden

Enligt det saudiska tv-bolaget al-Arabiya har elva prinsar, fyra ministrar och tiotals före detta ministrar gripits sedan landets nybildade antikorruptionskommitté, ledd av kronprinsen Mohammed bin Salman, inrättades. Förundersökningar har inletts av händelser som ska ha skett för flera år sedan. Bland annat utreds översvämningen av hamnstaden Jidda 2009.

ANNONS

Utöver gripandena har prins Miteb bin Abdullah, ledare för Saudiarabiens nationalgarde och tidigare en ledande konkurrent bland möjliga tronarvingar, liksom chefen för flottan och landets ekonomiminister avsatts under den gångna helgen.

"Makten centraliseras"

Gripandena tyder på en pågående omdaning av kungadömet, där kronprins Mohammed bin Salman tros vilja avveckla det tidigare konsensusbaserade styret och koncentrera större del av makten till sig själv.

- Dynastistyrets dynamiska struktur som etablerats under de senaste årtiondena omformas nu till ett mer centraliserat monarkistiskt system, säger Jane Kinninmont, vid den Londonbaserade tankesmedjan Chatham House.

Nyhetsbyrån AFP har sett en lista på 14 av de högts uppsatta personer som gripits, bland dem prins Alwaleed bin Talalm, rankad som en av de rikaste personerna i världen.

TT-AFP-Reuters

Fakta: All makt hos kungafamiljen

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land.

Bokstavstrogen islam, så kallad wahhabism, utgör ett fundament för staten. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en viktig handelspartner för alla.

Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa.

Inga politiska friheter råder i Saudiarabien, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen Al Saud. De flera tusen prinsarna dominerar både näringslivet och offentliga ämbeten på alla nivåer.

Källa: Landguiden

ANNONS