Bolivias tidigare president Evo Morales befinner sig för närvarande i Argentina där han har 'permanent flyktingstatus'. Bilden är från en presskonferens den 17 december.
Bolivias tidigare president Evo Morales befinner sig för närvarande i Argentina där han har "permanent flyktingstatus". Bilden är från en presskonferens den 17 december. Bild: Natacha Pisarenko AP/TT

Arresteringsorder utfärdad för Morales

Bolivias åklagarmyndighet har utfärdat en arresteringsorder för landets förre president Evo Morales.

ANNONS

Beskedet kommer dagen efter att Bolivias tillfälliga president, Jeanine Áñez, förklarat att Morales är misstänkt för uppror och att han ska gripas.

Åklagare i Bolivias största stad La Paz undertecknade på onsdagen ordern som ger polisen befogenhet att gripa ex-presidenten.

Den 60-årige Evo Morales befinner sig själv i grannlandet Argentina där han åtnjuter "permanent flyktingstatus".

Argentinas nytillträdde president Alberto Fernández har sagt att Morales utsattes för en kupp, i form av de jättelika protester som utbröt efter valet i Bolivia i oktober. Demonstrationerna fick Morales att avgå och fly till Mexiko. Efter att ha fortsatt till Kuba för att få sjukvård landade han i förra veckan i Argentina.

ANNONS

Den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS lämnade nyligen sin slutrapport om valet i Bolivia. Organisationen slår där fast att uppsåtlig manipulation förekom och att det påverkade valresultatet.

I rapporten nämns flera exempel, bland annat en dold datorserver vars syfte var att i valet gynna den då sittande presidenten Morales.

ANNONS