Antony Blinken utesluter inte förhandlingar om Ukrainas gränser

Ukraina är fast beslutet att återta samtliga ockuperade områden, enligt Volodymyr Zelenskyj. Hittills har de fått starkt stöd från väst, men USA:s utrikesminister verkar inte lika övertygad om att det är så kriget kommer att sluta.

ANNONS
|

På lång sikt är det inte uteslutet att det kommer förhandlas om Ukrainas framtida gränser. Det sa USA:s utrikesminister Antony Blinken inför ett ett parlamentsutskott i Washington på torsdagen. Men beslutet ligger helt och hållet i Ukrainas händer, betonade Blinken, som sa att varje eventuellt fredsavtal måste vara ”rättvist och hållbart”, rapporterar Spiegel.

Ukrainas självständighet och territoriella integritet måste värnas, men han håller dörren öppen för att det kan betyda olika saker.

– Hur dessa begrepp definieras konkret i territorium väntar vi på att Ukrainarna ska berätta för oss, sa Blinken och fortsatte:

– Jag tror att det finns områden i Ukraina som ukrainarna är fast beslutna att kämpa för. Eventuellt finns det områden som de beslutar sig för att försöka få tillbaka på andra sätt.

ANNONS

”Livet vinner”

Bedömare har, enligt Spiegel, tolkat ministerns uttalanden som att USA ser det som osannolikt att Ukraina kommer kunna återerövra samtliga ockuperade områden – i synnerhet Krimhalvön.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har framhärdat i att Ukraina ska ta tillbaka alla ockuperade områden, även Krim. Under veckan som gick var presidenten på besök vid fronten och berättade under sitt nattliga tal på torsdagen om positiva lärdomar han hade dragit.

– I vissa orter har mer än 90 procent av byggnaderna förstörts, men även på sådana platser kommer människorna nu tillbaka. Det är ett bevis för att livet fortfarande vinner.

LÄS MER:Ukrainas vädjan från tåget: Skicka stridsflyg

LÄS MER:Ukrainsk general: Snar motoffensiv i Bachmut

LÄS MER:"Ska vi dö är det bättre att det sker snabbt"

LÄS MER:Stoltenberg: Väst måste vara berett att skicka vapen länge

ANNONS