Anhöriga väntar på besked från Tonga

Oroliga anhöriga väntar nu på besked efter vulkanutbrottet och tsunamivågorna på Tonga. Det kan ta upp till två veckor innan kommunikationen med Tonga fungerar igen.

ANNONS
|

Det var i lördags som ett vulkanutbrott i närheten av önationen Tonga utlöste havsrörelser som i sin tur skapade kraftiga vågor. Filmer på sociala medier visar hur invånare på öarna i Tonga flydde från de framrusande vattenmassorna.

Varningar för farliga vågor efter vulkanutbrottet utfärdades också i grannländer som Fiji och Samoa, men även på Nya Zeeland och i Japan.

LÄS MER:Jättevulkan utlöste tsunami mot Tonga

Kommunikationen med Tonga har sedan tsunamivågorna varit mycket bristfällig. Den kommunikationskabel som förbinder önationen i Stilla havet med resten av världen är skadad och kan ta veckor att reparera.

– Vårt hem ligger nära området som översvämmats och vi vet inte hur stora skadorna är, säger Filip Motulalo till AFP.

ANNONS

De invånare i Tonga som har lyckats kommunicera med omvärlden vittnar om ett land som ser ut som ett månlandskap.

Nya utbrott kan inträffa

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern uppger att myndigheterna lyckats få kontakt med landets representation på Tonga via satellitlänk. Utbrottet har täckt önationen med vulkanaska, orsakat förödelse i strandområden och lett till strömavbrott. I vissa områden i huvudstaden Nuku'alofa rapporteras de materiella skadorna vara betydande. Nya utbrott och nedfall av vulkanisk aska kan också inträffa, skriver New Zealand High Commission på Facebook.

Nya Zeeland och Australien har nu skickat militärflyg till Tonga för att bedöma skadorna efter tsunamivågorna. Nya Zeeland hoppas även kunna skicka förnödenheter, däribland dricksvatten, med ett militärt transportplan under måndagen.

En brittisk kvinna i 50-årsåldern som är bosatt i Tongas huvudstad Nuku'alofa rapporteras nu som försvunnen efter tsunamin. Enligt BBC ska kvinnan ha träffats av en våg och svepts iväg medan hennes man lyckats klamra sig fast vid ett träd.

Uppemot 80 000 av landets 106 000 invånare kan vara berörda av utbrottet, uppger Röda Korset enligt BBC. Hittills finns det inga bekräftade dödsfall efter tsunamivågorna.

LÄS MER:Tonga i radioskugga under stort askmoln

ANNONS