André utnyttjades sexuellt som barn – får ersättning av katolska kyrkan

Som elvaåring utsattes André Poulaud, som upp emot hundratusentals andra franska barn, för sexuella övergrepp i den katolska kyrkans verksamhet. Nu har han kompenserats, men tycker att smärtan består.
– Titta på mina naglar! Allt sedan jag utsattes för sexuella övergrepp i barndomen biter jag sönder dem, säger André Poulaud, nyligen fyllda 77 år.

ANNONS
|

Den franska katolska kyrkan skakades 2021 av avslöjanden om att över 330 000 pojkar och flickor kan ha utsatts för sexuella övergrepp mellan åren 1950–2020.

Först efter decennier av anklagelser från troende, tillsattes den så kallade Sauvé-kommissionen. Där meddelades även att 3 500 av förgriparna var präster eller lekmän i kyrkor, på katolska skolor eller scoutläger.

80 procent av offren var pojkar i åldrarna 11-13 år. För att reparera skadorna upprättades en fond med uppgift att dela ut pengar till offren.

André Poualaud som tidigare arbetat med anställningsfrågor på ett multinationellt företag, kontaktades av fonden redan 2021, då de nåtts av uppgifter om övergrepp i hans fall.

ANNONS

André utsattes för övergrepp av en katolsk präst som elvaåring.

– Just i dag blev jag uppringd av fondens förvaltare som meddelade att jag ska erhålla en summa på 50 000 euro (drygt 560 000 kronor) innan sommaren, berättar André Poulaud som tar emot i vardagsrummet. Villan ligger i den lilla förorten Thorigné nordväst om staden Rennes i Bretagne.

– Pengarna känns som ett plåster på såren. Men smärtan består, säger han.

”Mitt sätt att tacka dem”

Régis Rougevin-Bâville är chefsekonom för den katolska kyrkan i Rennes och han berättar att man i fonden har 20 miljoner euro (uppåt 227 miljoner kronor) att röra sig med.

– Varje offer har fått skriva ned sin historia om övergreppen. Därefter har en religiöst oberoende kommission fastställt en summa som är individuellt anpassad, förklarar han och tillägger att eventuellt måste mer pengar skjutas till.

– Efter hand hör fler och fler personer av sig, säger han.

Régis Rougevin-Bâville, chefsekonom för katolska kyrkan i franska Rennes.
Régis Rougevin-Bâville, chefsekonom för katolska kyrkan i franska Rennes. Bild: Carl von Scheele

André Poulaud medger att summan är högre än väntat och berättar att pengarna ska delas mellan hans två vuxna barn.

– Det är mitt sätt att tacka dem för att de stått ut med en pappa som ofta blir ilsk. Övergreppen har skapat ett hemskt humör, säger han.

I många år förträngde André Poulaud upplevelserna från barndomen

ANNONS

Som 52-åring föll han av ryggen från en häst. Olyckan väckte gamla förträngda minnen till liv från tiden han hade placerats på katolska internatskolan Saint-Martin i Rennes. Han var 11 år gammal när prästen förgrep sig på honom.

– Under prästkåpan gömmer sig ibland perversioner, säger han och stirrar ut genom fönstret.

Slog med linjal

När det var dags för bikten tvingade prästen upp André på sitt rum. Han drog upp prästkåpan, tog pojkens hand, drog ned gylfen på byxorna och la den på könsorganet. Sedan tvingade han honom att utföra oralsex.

Plötsligt håller han upp sina naglar. De är liksom stympade och det på grund av två orsaker.

– I åratal har jag försökt sluta bita på naglarna. Men det går bara inte. Jag började bita på dem i samband med övergreppen, säger André som GP träffade första gången för ett och ett halvt år sedan.

På internatskolan fanns även en skolvakt i 20-årsåldern. Även han utnyttjade André och andra pojkar sexuellt.

– När jag inte utförde vaktens sexuella fantasier slog han mig med en linjal på fingrarna, berättar han och håller upp händerna igen.

André Poulaud tycker ersättningen kommer för sent.

– Det har varit tungt att bära på hemskheterna i nästan hela mitt liv, säger han.

ANNONS

”Många hinner dö”

Sångaren Olivier Savignac utsattes för en pedofil präst som 13-åring. Vid sidan av sången leder han Parler et Revivre (Tala och leva på nytt) en av flera hjälporganisationer som bildats för att stötta offren.

Han klagar på att utbetalningen av ersättningarna tar alltför lång tid.

– Medelåldern för dem som ansökt om pengar ligger på 69 år. Trots att de har lämnat in sina ansökningar för en så där två år sedan, har få summor delats ut i dagsläget. Många hinner dö innan ersättningen når fram och det är inte klokt, säger han.

Enligt uppgifter i medier saknar fonderna personal. En annan orsak sägs också vara toppstyrning från en av cheferna.

Efter pedofilskandalen har den katolska kyrkan även startat en upplysningskampanj med krav om att ingen präst längre lämnas ensam med minderåriga. Till exempel ska bikten ske i öppna lokaler där andra vuxna finns i närheten.

– Här har man tagit efter regler som redan finns i franska skolor. Det är bättre än ingenting men frågan är om åtgärderna kommer att räcka, säger Olivier Savignac.

Häromåret träffade André Poulaud påve Franciskus i Vatikanen. Fransmannen framförde då krav om att präster som utför övergrepp avskedas. Han föreslog även att katolska präster borde få gifta sig.

ANNONS
André Poulaud visar en bild på när han mötte påve Franciskus. Enligt Poulard bad påven honom om ursäkt för vad präster inom katolska kyrkan utsatt honom för.
André Poulaud visar en bild på när han mötte påve Franciskus. Enligt Poulard bad påven honom om ursäkt för vad präster inom katolska kyrkan utsatt honom för. Bild: Carl von Scheele

– Givetvis har påven inte möjligheten att ta till så radikala förändringar, säger André och visar foton från mötet.

Vad svarade påven när du berättade om dina personliga upplevelser?

– Pardon. Han sa förlåt, minst femtio gånger.

LÄS MER:Han utsattes för prästernas övergrepp i Frankrike

LÄS MER:Bands fast av prästen – för att ”bota” homosexualiteten

LÄS MER:Samkönade äktenskap - en ständig kamp för rättigheter

LÄS MER:Nya protester i Frankrike på första maj

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS