Analytiker: Nordkoreas robot kan nå Alaska

Nordkorea säger sig för första gången ha genomfört ett lyckat test av en interkontinental robot. Enligt analytiker kan den vara tillräckligt kraftfull för att nå den amerikanska delstaten Alaska.

ANNONS
|

Texten börjar under tv-inslaget

Roboten hade kunnat avfyras mot vilken plats som helst i världen, enligt nordkoreansk statlig tv.

Den sköts upp från landets östkust och landade i Japanska havet, 93 mil från uppskjutningsplatsen, enligt sydkoreansk militär. Tidigare, enligt USA:s militärledning i Stilla havet, var uppgifterna att det handlade om en medeldistansrobot.

Det japanska tv-bolaget NHK, som citerar det japanska försvarsdepartementet, säger att roboten kan ha landat i ett område i havet som räknas som japansk ekonomisk zon.

En talesperson för försvarsdepartementet säger att det handlar om ett område som sträcker sig 200 sjömil, motsvarande 37 mil, från Japans kust.

ANNONS

Trump twittrar

Roboten ska ha färdats i över 40 minuter, vilket är ovanligt lång tid, säger den japanska regeringens talesperson Yoshihide Suga.

–Uppskjutningen tolereras inte och Japan protesterar kraftigt mot Nordkorea och fördömer agerandet, säger han vid en pressträff.

USA:s president Donald Trump twittrar, med hänvisning till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un: "Nordkorea har just skjutit upp en ny robot. Har inte den här killen något bättre att göra med sitt liv? Svårt att tro att Sydkorea och Japan kommer att tolerera det här så mycket längre. Kanske kommer Kina att sätta åt Nordkorea hårt och få detta nonsens att upphöra en gång för alla!"

Senast i måndags talade USA:s president Donald Trump med Japans premiärminister Shinzo Abe om att öka pressen på Nordkorea.

Fjärde juli

Trump träffade i fredags Sydkoreas president Moon Jae-In i Vita huset. Efteråt sade Trump att det "strategiska tålamodet" med Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram är slut.

Moon Jae-In har sammankallat landets nationella säkerhetsråd efter beskedet att Nordkorea skjutit upp ännu en robot.

Från en del håll kommer spekulationer om att roboten skjutits upp just den 4 juli, USA:s självständighetsdag, för att reta upp USA.

"Det är redan fjärde juli i Nordkorea. Jag misstänker att de skjuter upp lite fyrverkerier just därför", twittrar Shea Cotton, forskare vid James Martin Center, USA.

ANNONS

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Källor: Landguiden och BBC.

ANNONS