Analys: Biden redo välja sin vicepresidentkandidat

Joe Biden är beredd att tillkännage sin vicepresidentkandidat. Men samtidigt har det amerikanska postverket ekonomiska bekymmer. Och systemet med att rösta per brev riskerar allvarliga problem.

ANNONS
|

Demokraterna håller sitt konvent den 18-20 augusti i Milwaukee i Wisconsin. Det som var tänkt som ett traditionellt massmöte genomförs nu virtuellt med tanke på smittspridningen av covid-19.

Det viktigaste inslaget vid konventet är att formellt nominera partiets president- och vicepresidentkandidat.

Joe Biden är väl förankrad efter primärvalen och hans nominering är en formalitet eftersom han inte längre har några utmanare. Och det är presidentkandidaten själv som väljer vem han vill ha som sin vice. Denna skall också godkännas av konventet.

Det skall mycket till om konventet sätter sig på tvären mot presidentkandidatens utvalda. Men det hindrar inte att det är en komplicerad uppgift att välja rätt kandidat.

ANNONS
Geraldine Ferraro kandiderade tillsammans med Walter Mondale 1984.
Geraldine Ferraro kandiderade tillsammans med Walter Mondale 1984.

Två kvinnor har kandiderat tidigare

Denna gång har Biden tidigt berättat att han avser att ha en kvinna vid sin sida. Bara två gånger tidigare har en kvinna valts till vicepresidentkandidat för ett av de två dominerande politiska partierna.

Demokraten Walter Mondale valde kongressledamoten Geraldine Ferraro 1984 och republikanen John McCain valde guvernören i Alaska, Sarah Palin, 2008. Både Mondale och McCain förlorade. Ferraro blev omedelbart nagelfaren och hennes mans fastighetsaffärer i New York inverkade negativt. Palins grunda kunskaper om utrikespolitik och hennes förankring på högerkanten talade emot henne.

Efter Hillary Clintons knappa förlust i presidentvalet 2016 låg det i korten att demokraterna skulle välja en kvinna till vice om en man nominerades till presidentkandidat.

Joe Biden. Arkivbild.
Joe Biden. Arkivbild. Bild: Andrew Harnik

Överväger Kamala Harris

Biden har haft många att välja på och har dragit ut på tiden för att tillkännage namnet inför konventet. Elizabeth Warren och Amy Klobuchar – som båda gjorde relativt bra ifrån sig i primärvalen – anses inte längre som heta namn sedan de båda sagt att de föredrar en svart kvinna som vice.

Bland de namn som nu nämns finns istället några som saknar den långa politiska erfarenhet som Klobuchar och Warrren har, båda är senatorer.

Kamala Harris – med indisk och jamaicansk bakgrund – är en kandidat som Biden övervägt. Hon valdes in i senaten 2016 men föll tidigt ur primärvalskampanjen i år. Stacey Abrams förlorade guvernörsvalet i Georgia 2016 men har sedan dess lagt sig i läge för andra politiska poster. Kongressledamoten Karen Bass är en annan svart kvinna som nämns.

ANNONS

Barack Obamas FN-ambassadör och nationella säkerhetsrådgivare Susan Rice har seglat upp den senaste tiden och hennes försäljning av sitt innehav av Netflixaktier – för att inte har några ekonomiska bindningar – har gjort att spekulationerna tilltagit kring henne som en möjlig kandidat.

Trump varnar för valfusk

Det viktigaste för Joe Biden är att, med valet av vice, inte dra på sig ytterligare problem än de han redan har. Han har därför synat ett femtontal kvinnors bakgrunder närmare. Men även Trumps rådgivare har arbetat med de namn som nämns. Den kandidat som blir Bidens val kommer att utsättas för en intensiv kampanj.

Ett orosmoln som seglat upp för demokraterna är det federala amerikanska postverket USPS som hamnat i svåra ekonomiska bekymmer. Demokraterna vill ge ökade anslag till postverket medan republikanerna motsätter sig det. Donald Trump hotar att lägga in sitt veto mot ett eventuellt nytt beslutat anslag.

Postverket är centralt i årets val då demokraterna driver frågan att väljare skall brevrösta för att undvika smittspridningen av covid-19. Redan förra valet röstade omkring 30 procent på det sättet. Trump varnar för valfusk.

Nu kommer uppgifter om att postverket inte klarar av den ökande andelen försändelser när människor under coronapandemin valt att handla på nätet istället för i fysiska butiker.

ANNONS

– Jag lovar att jag kommer att välja en person till min vice som gör oss till ett formidabelt team, försäkrar Joe Biden.

Och röstningen med brev är avgörande.

ANNONS