Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard. Arkivbild.
Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard. Arkivbild. Bild: Laurent Gillieron/AP/TT

Amnesty: Israel övervakar palestinier med AI

Israel använder avancerad ansiktsigenkänningsteknik för att övervaka palestinier, skriver Amnesty International i en färsk rapport.
Enligt organisationen är syftet att befästa Israels "apartheidsystem".

ANNONS
|

Amnesty kallade i fjol Israels behandling av palestinier "apartheid" – något som möttes av skarp kritik från Israel, som kallade organisationens slutsatser "felaktiga, partiska och antisemitiska".

Nu skriver Amnesty i en ny rapport att Israel använder sig av den nyutvecklade ansiktsigenkänningstekniken Red Wolf för att automatiskt kunna övervaka palestinier. Tekniken används vid militära vägspärrar i staden Hebron på den ockuperade Västbanken och informationen sparas sedan i databaser, enligt rapporten.

Ansiktsigenkänning är en form av artificiell intelligens (AI) som efterliknar människans förmåga att känna igen och kategorisera ansikten.

"Automatisera apartheid"

En ökad användning av tekniken som en del i övervakningssystemet mot palestinier har även dokumenterats i det ockuperade östra Jerusalem.

ANNONS

Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard säger i ett pressmeddelande att de israeliska myndigheterna använder sig av "sofistikerad övervakningsteknik för att driva på segregationen och automatisera apartheid mot palestinierna".

"I H2-området i Hebron dokumenterade vi hur det nya ansiktsigenkänningssystemet Red Wolf förstärker de drakoniska restriktionerna av palestiniers rörelsefrihet, genom att utnyttja biometrisk information som insamlats olovligt och som används för övervakning och kontroll av hur palestinier rör sig i staden", säger hon.

Insamlat på plats

I området kallat H2 bor över 30 000 palestinier och några hundra israeliska bosättare.

Enligt Agnès Callamard är ansiktsigenkänningstekniken som används för övervakning inte förenlig med mänskliga rättigheter.

Rapporten Automated Apartheid bygger på uppgifter som har samlats in på plats, bland annat genom intervjuer med palestinska invånare, öppet källmaterial och vittnesmål från personer inom den israeliska militären.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS