Amerikanskt militärflyg har kraschat i Norge

Fyra amerikanska marinkårssoldater omkom efter att ett militärflygplan kraschade under en Natoövning i Norge under fredagskvällen, uppger den norska polisen.
– Det är med stor sorg vi har fått beskedet att fyra amerikanska soldater dog i en flygolycka i natt, skriver statsminister Jonas Gahr Støre på Twitter.

ANNONS
|

Fyra personer hade enligt VG varit ute på ett träningsuppdrag i ett amerikanskt militärflygplan, av modellen V-22 Osprey. Men det landade inte vid 18-tiden som planerat. Senare anmäldes planet saknat i området kring Bodø i norra Norge.

Flygplanet ingick i Nato-övningen Cold Response som just nu pågår i Norge, bekräftar försvaret för NRK. Nato och ett antal partnerländer, däribland Sverige, deltar i övningen som pågår mellan den 14 mars och 1 april.

Under lördagsmorgonen meddelar den norska polisen att samtliga fyra marinkårssoldater ombord omkom i kraschen i Beiarns kommun, enligt ett pressmeddelande, rapporterar VG och andra norska medier.

ANNONS

– Det är tyvärr bekräftat att alla fyra som fanns ombord på planet har omkommit. Såvitt polisen känner till är alla fyra av amerikansk nationalitet, säger insatsledare Ivar Bo Nilsson i Nordlands polisdistrikt, enligt NRK.

Beskedet om de fyra soldaternas död är djupt sorgligt, skriver den norska socialdemokratiske statsministern Jonas Gahr Støre på Twitter.

– Det är med stor sorg vi har fått beskedet att fyra amerikanska soldater dog i en flygolycka i natt. Soldaterna deltog i Natoövningen Cold Response. Våra djupaste sympatier går till soldaternas familjer, anhöriga och medsoldater i deras förband.

Kraschplats har identifierats

Helikopter deltog i sökandet efter flygplanet, och plockade enligt NRK upp en nödsignal klockan 21.17. Man såg då också fynd på marken i kommunen Beiarn, uppger Hovedredningssentralen som ansvarar för räddningstjänsten i Norge.

Först vid klockan 01.30 mot natten till lördag lyckades den norska räddningsinsatsen tas sig fram till olycksplatsen och fortsätter nu utreda flygkraschen, enligt pressmeddelandet från norska polisen.

Svåra väderförhållanden i området

Det uppges ha varit svåra väderförhållanden i området. Vid 23.30 meddelar polisen för norska medier att räddningsarbetet omfattar snöskotrar och sökpatruller till fots.

Sökinsatsen försvårades av svåra väderförhållanden i området och både snöskotrar och sökpatruller till fots sattes in.

Helikoptern som deltog i sökandet har fått dra sig tillbaka på grund av de starka vindarna.

ANNONS

Olycksdrabbad modell

V-22 Osprey-plan tillverkas av Bell och Boieng, och har varit involverade i flera olyckor sedan de togs i bruk av det amerikanska försvaret 2007. Varningssignalerna fanns redan under testfasen på 1990-talet, med fyra dödsolyckor där sammanlagt 30 personer dog.

Sedan 2008 har Osprey-plan varit inblandade i 28 allvarliga olyckor. 16 personer har mist livet sedan 2010.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS