En amerikansk journalist och dokumentärfilmare har skjutit till döds i staden Irpin utanför Kiev. Ukrainsk polis har publicerat bilder på både mannen och hans pressackreditering.
En amerikansk journalist och dokumentärfilmare har skjutit till döds i staden Irpin utanför Kiev. Ukrainsk polis har publicerat bilder på både mannen och hans pressackreditering. Bild: Felipe Dana / AP

Amerikansk journalist skjuten till döds i Ukraina

Den amerikanska journalisten och dokumentärfilmaren Brent Renaud har skjutits till döds i Ukraina. Han färdades i en bil när han träffades av rysk beskjutning i staden Irpin, strax utanför Kiev. Enligt ukrainsk polis ska ytterligare två journalister skadats i attacken.

ANNONS
|

Under söndagen gick ukrainska myndigheter ut med nyheten att den amerikanska journalisten Brent Renaud skjutits till döds i landet.

"Mediekorrespondent sköts till döds i Irpen i dag. Ytterligare en journalist är skadad", skrev Kievs polischef. Ukrainsk polis har även publicerat bilder på den dödade journalisten samt på hans presslegitimation och pass.

”Räddningstjänsten försöker nu få ut mannen från konfliktzonen”, skriver polisen.

”Inte på uppdrag av New York Times”

Brent Renaud var en prisbelönt dokumentärfilmare och har bland annat arbetat för HBO, New York Times, Vice, NBC och Discovery. Initialt rapporterades det att han arbetade för The New York Times, men i en kommentar på Twitter skriver Cliff Levy, en av tidningens redaktörer, att han inte var i Ukraina på uppdrag av tidningen.

ANNONS

"Vi är väldigt ledsna att höra om Brent Renauds bortgång. Han var en fotograf och filmare och har under åren arbetat för New York Times. Men han var inte på uppdrag för New York Times i Ukraina. Uppgifterna om detta uppstod eftersom han hade en gammal pressackreditering från oss, som utfärdades för flera år sedan."

Under eftermiddagen gick ukrainska myndigheter ut med att ytterligare två journalister skadats vid händelsen. En av dem kördes med ambulans till sjukhus. I ett klipp filmat på sjukhuset, som nu sprids i sociala medier berättar han om händelsen.

En bild på Brent Renauds pressackreditering publicerades i samband med hans bortgång av ukrainska myndigheter.
En bild på Brent Renauds pressackreditering publicerades i samband med hans bortgång av ukrainska myndigheter.

– Vi körde över en bro nära Irpin för att filma flyktingar på flykt när vi fick skjuts av en annan bil till nästa bro. Vi körde genom en checkpoint och de började skjuta på oss. Föraren vände om och körde därifrån, men de fortsatte att skjuta.

Var på uppdrag för tidningen Time

Under söndagskvällen släppte tidningen Time ett uttalande gällande Brent Renauds död, där de berättar att han var i Ukraina för att arbeta med ett Time Studios-projekt.

”Vi är förkrossade över förlusten av Brent Renaud. Som prisbelönt filmskapare och journalist tacklade Brent de tuffaste berättelserna runt om i världen, ofta tillsammans med sin bror Craig Renaud. De senaste veckorna har Brent varit i regionen och arbetat med ett TIME Studios-projekt fokuserat på den globala flyktingkrisen. Våra hjärtan är med alla Brents nära och kära. Det är viktigt att journalister säkert kan täcka denna pågående invasion och humanitära kris i Ukraina.”, skriver de i uttalandet, undertecknat av Times chefredaktör Edward Felsenthal och vd Ian Orefice.

ANNONS

Prisbelönt krigsjournalist

Brent Renaud hade flera projekt tillsammans med sin bror Craig Renaud. Tillsammans vann de Peabody Awards för en Vice-dokumentär om en skola i Chicago.

Bröderna har även rapporterat om krigen i Irak och Afghanistan, jordbävningen i Haiti, kartellvåldet i Mexiko samt unga flyktingar i Centralamerika, enligt deras hemsida.

Under söndagskvällen uttalade sig Frankrikes president Emmanuel Macron det inträffade och skrev i ett inlägg på Twitter att hans tankar går ut till alla journalister som drivs av mod och friheten av att fortsätta berätta.

Fler journalister döda

Enligt Reportrar utan gränser (RSF) har två journalister dödats sedan den ryska invasionen men detta är den första utländska journalisten som har dödats i kriget.

– Det är fruktansvärt. Vi har vädjat och kräver att journalister ska fredas och inte beskjutas i krig. Journalister är viktiga för att kunna förmedla en bild som allmänheten behöver för att kunna tillgodogöra oss en bild av det som sker, de övergrepp och saker som händer på marken i Ukraina just nu, säger svenska RSF:s ordförande Erik Halkjaer, till TT.

Soldeter utanför Irpin, en stad belägen strax utanför Kiev i Ukraina.
Soldeter utanför Irpin, en stad belägen strax utanför Kiev i Ukraina. Bild: Felipe Dana
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS