Stora mängder vapen och ammunition beslagtogs i 49-åringens hem.
Stora mängder vapen och ammunition beslagtogs i 49-åringens hem.

Amerikan ville mörda alla

En man anställd av USA:s kustbevakning misstänks ha planerat ett massmord. Han uppges ha studerat den norske massmördaren Anders Behring Breivik.

ANNONS
|

Den 49-årige mannen greps i förra veckan i sitt hem i en förort till Washington. Av domstolsdokument som offentliggjordes på onsdagen framgår att man hittat 15 vapen och stora mängder ammunition i hans bostad. Man fann även droger, inklusive steroider och tillväxthormon.

Åklagaren Robert Hur begär att mannen ska hållas i förvar fram till kommande rättegång och motiverar det med följande formuleringar:

"Svaranden avser att mörda oskyldiga civila i en omfattning som sällan upplevts i detta land", och "svaranden är en inhemsk terrorist".

Ville döda alla

En domstol ska på torsdagen avgöra huruvida mannen fortsatt ska hållas i förvar.

ANNONS

Enligt åklagare har mannen noga studerat Breiviks "manifest", särskilt delar där det beskrivs hur man samlar på sig vapen och sammanställer listor över tänkta offer.

Bland beslagtagna dokument har man hittat utkast till brev som mannen skrivit. Han beskriver hur han drömmer om att döda så gott som alla människor på hela jorden. Han resonerar att det mest effektiva skulle vara att döda genom en epidemi, men att han inte vet hur han skulle få tag på smittan. Han beskriver även sig själv som en "vit nationalist" sedan lång tid tillbaka och en handlingarnas man.

Möjliga offer

På en lista som mannen gjort över möjliga offer återfinns bland andra flera framstående demokrater – som Nancy Pelosi, Chuck Schumer och Alexandria Ocasio-Cortez – och flera mediepersonligheter.

49-åringen har sedan 2016 arbetat vid kustbevakningens huvudkontor i Washington. Han har ett förflutet både hos USA:s marinkår och hos USA:s nationalgarde.

TT-AFP-Reuters

ANNONS