Amazon anklagas för att spionera på kunder och spara på röster från barn

Företaget Amazon har gått med på en förlikning efter anklagelser om att en anställd spionerat på kvinnliga kunder genom kameror i kundernas hus. Samtidigt anklagas företaget av den federala handelskommissionen i USA för att bryta mot barns privata rättigheter.

ANNONS
|

Det står nu klart att försäljningsjätten Amazon måste betala flera miljoner kronor efter att anställda brutit mot kundernas privata rättigheter, rapporterar The Guardian. Det är den federala handelskommissionen i USA (FTC) som dragit Amazon inför rätta och nu kommit fram till en förlikning.

Bland annat anklagades Amazon för att en tidigare anställd i företaget kunde spionera på kvinnliga kunder under 2017. Det var via en tjänst där kunder satte upp kameror i sitt hem som en del av ett säkerhetspaket som den anställde kunde spionera på kunderna i deras sovrum och badrum. För den förseelsen har Amazon nu förlikats med FTC om att betala runt 63 miljoner kronor för händelsen.

ANNONS

Utöver det har FTC också anklagat Amazon för att ha brutit mot barns rättigheter och lurat barnens föräldrar genom att behålla uppgifter om barnens röster samt var de befunnit sig. Det har Amazon lyckats göra genom sin röstassistent Alexa. För den förseelsen har företaget gått med på att betala 25 miljoner dollar, ungefär 272 miljoner kronor.

Företaget uppmanas nu också att omvärdera sitt förfarande med att radera användaruppgifter samt att införa striktare och mer transparenta åtgärder för att garantera kundernas rätt till sina privatuppgifter.

Amazon: Låt oss lämna detta bakom oss

– Amazons har en historia av att vilseleda föräldrar, behålla inspelningar av barn på obestämd tid och glida på hanteringen av föräldrars krav på att radera data som bryter mot barnens rättigheter enligt lag och att offra rätten till privatliv till förmån av att göra vinst, säger Samuel Levine, konsumentskyddschef vid FTC i ett uttalande.

När föräldrar bett Amazon om att ta bort data om deras barns röster som spelats in av Alexa visar det sig att Amazon fortsatt behålla vissa uppgifter. Detta för att förfina Alexas röstigenkänningsalgoritm, enligt AP.

Trots att Amazon gått med på en förlikning menar företaget att de inte gjort sig skyldiga med att bryta mot människors privata rättigheter, men att de valt att göra upp med FTC för att kunna ”lägga allt det här bakom sig.”

ANNONS

”Våra enheter är byggda för att skydda kundernas privatuppgifter och för att kunna ge kunderna kontroll över sin upplevelse,” säger företaget i ett uttalande.

LÄS MER:Rekordböter för Meta – nära 14 miljarder kronor

LÄS MER:Farliga varor säljs på nätet – myndighet kritisk

LÄS MER:Soros dumpar Tesla-aktier

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS