Alla EU-länder utom Ungern kräver "humanitär paus" i Gaza

Alla EU-länder, förutom Ungern, kräver en omedelbar ”humanitär paus” i Gaza, enligt AFP.

ANNONS
|

På måndagen meddelade EU:s utrikeschef Josep Borrell att 26 EU-länder kräver en omedelbar ”humanitär paus” i Gaza. Det skriver AFP.

I uttalandet står det inte vilka de 26 länderna är, men enligt Reuters har diplomater sagt att Ungern var det enda landet som inte ville skriva under på uttalandet.

Ändå sedan Israel inledde sin militära motoffensiv efter Hamas-attacken 7 oktober har EU försökt enas om hur man ska svara på motoffensiven.

Nu är det klart att utrikesministrar från 26 medlemsländer har enats i ett uttalande som kräver ”en omedelbar humanitär paus som kan leda till en hållbar vapenvila”, enligt AFP.

ANNONS

Sverige står bakom uttalandet

Utöver det kräver länderna ovillkorlig frigivning av alla gisslan och tillhandahållande av humanitärt bistånd. De varnade även Israel att det skulle fördjupa katastrofen för 1,5 miljoner flyktingar i Rafah, om Israel skulle inleda en offensiv där, enligt Reuters.

Josep Borrell sa i samband med uttalandet att det skulle vara omöjligt att förhindra civila dödsfall om Israel ändå gör det.

– Det kommer definitivt att strida mot humanitär rätt, säger han, enligt Reuters.

Sverige var ett av de 26 länder som står bakom måndagens uttalande. Utrikesminister Tobias Billström är på väg till Indien under måndagskvällen men hans pressekreterare Anna Erhardt låter hälsa att "Sverige står bakom uttalandet som togs fram inför EU:s utrikesministermöte i dag."

Anna betonar att det dock inte handlar om någon ny politik i sak.

Inget beslut om sanktioner

EU-länderna har fortfarande inte kunnat enas om sanktioner mot extremistiska israeliska bosättare, som krävts – och redan nationellt införts – av flera EU-länder.

Tjeckien och Ungern håller dock fortsatt emot ett gemensamt sanktionssystem.

Texten uppdateras.

ANNONS