Premiärminister Edi Rama. Arkivbild.
Premiärminister Edi Rama. Arkivbild.

Albanien vill slippa knarkstämpel

Albanien försöker bli av med stämpeln som Europas cannabiscentrum. Men det underlättar inte att en exminister utreds för kopplingar till knarkhandeln.

ANNONS
|

Utredningen mot före detta inrikesministern Saimir Tahiri är dåligt tajmad. Albanien vill bli medlem i EU och försöker övertyga Bryssel om att förhandlingar ska inledas i början av nästa år.

Skandalen kring Tahiri, nära allierad med den socialistiske premiärministern Edi Rama, har tvingat landet att försöka distansera sig från en lång historia av droghandel.

I ett öppet brev till europeiska ledare går premiärministern ut i försvar för sitt land.

"Albanien är inte längre Europas cannabiscentrum, som vissa medier gillar att hävda", skriver Rama.

Exministern nekar

Oppositionsledaren Lulzim Basha hävdar att Albanien har en regering som består av knarkhandlare, som "måste falla och ge plats åt en regering som arbetar mot maffian".

ANNONS

- Albanien har problem med kopplingen mellan kriminella gäng och politiker. Det är inte ett problem som ligger bara hos ett parti, sade Donald Lu, USA:s ambassadör i Albanien, tidigare i november.

Skandalen med inrikesministern kom fram i ljuset i mitten av oktober. Lokala medier avslöjade att Tahiri nämndes i avlyssnade telefonsamtal i en utredning om droghandel. Tahiri har nekat till inblandning, och sagt att hans "enda misstag" är att han sålt en bil som sedan påstås ha använts av kriminella.

"Fått nog"

Albanien har under många år varit det land som stått för det största cannabisinflödet till EU, särskilt till Italien, enligt den europeiska polismyndigheten Europol. Tahiri är den första personen på hög politisk nivå som utreds för inblandning.

EU anser att myndigheterna i Albanien har misslyckats med att sätta dit de kriminella gäng som ligger bakom droghandeln. Mindre producenter åtalas ofta, men inte ledarna för gängen.

Polisen har hittat 88 cannabisodlingar hittills i år, jämfört med 2086 i fjol, vilket premiärminister Rama tolkar som att produktionen har strypts.

ANNONS

- Albanien har fått nog och vi har slagit tillbaka, säger han.

TT-AFP

Fakta: Albanien

Läge: På den västra delen av Balkanhalvön i sydöstra Europa.

Folkmängd: 2,9 miljoner.

Huvudstad: Tirana, med 587000 invånare.

Statsskick: Republik.

Regeringschef: Edi Rama.

Statsöverhuvud: Ilir Meta (president).

Källa: Nationalencyklopedin.

ANNONS