Iraks premiärminister Haider al-Abadi efter att ha röstats i lördags.
Iraks premiärminister Haider al-Abadi efter att ha röstats i lördags.

al-Abadi kan samarbeta med valvinnaren

Efter parlamentsvalet i Irak uppmanar premiärminister Haider al-Abadi alla blocken att respektera valresultatet, som nu i stort sett redovisats.

ANNONS
|

Den shiitiske predikanten Muqtada al-Sadrs koalition kommer med all sannolikhet att vinna parlamentsvalet. Koalitionen är i ledning med över 90 procent av rösterna räknade i 16 av landets 18 provinser, enligt valkommissionen.

al-Sadrs koalition ställde inte upp i de två resterande provinserna, kurdiska Dohuk och den oljerika regionen Kirkuk. Resultatet där, som kan dröja till följd av ett spänt läge mellan lokala partier, kommer inte påverka koalitionens resultat.

al-Sadrs koalition är störst i sex räknade regioner och näst störst i fyra.

Mot korruption

På andra plats finns den shiitiske militärbefälhavaren Hadi al-Amiris allians, medan den sittande premiärministern Haider al-Abadis koalition, som var favorit inför valet, hamnar på tredje plats.

ANNONS

Men trots bakslaget i valet kan al-Abadi ändå beviljas en andra mandatperiod av parlamentet och på måndagen uppmanade han alla blocken att respektera resultatet och antydde att han var villig att arbeta tillsammans med al-Sadr för att bilda en regering.

- Vi är redo att arbeta, och samarbeta, med att bilda den starkaste regeringen för Irak, fri från korruption, sade Haider al-Abadi i ett tv-sänt tal.

Att stoppa korruptionen har varit överst på Muqtada al-Sadr och koalitionspartnern kommunisternas agenda under flera år.

Kräver förhandling

al-Sadr kan själv inte bli premiärminister eftersom han själv inte ställde upp i valet, men hans sannolika seger ger honom möjligheten att välja någon på posten.

Men det är inte säkert att hans koalition bildar landets nästa regering. Vilka som än vinner flest platser måste förhandla fram en koalitionsregering för att få majoritet i parlamentet. En regering ska bildas inom 90 dagar.

Enligt en tweet verkar han sikta på en bred teknokratkoalition med andra stora koalitioner, inklusive al-Abadi, rapporterar AFP. Men han lämnar Hadi al-Amiris allians utanför listan på tänkbara partner.

ANNONS

Lördagens parlamentsval är det första i Irak sedan seger utropats mot terrorrörelsen IS. Valkommissionen presenterade resultatet från tio provinser under söndagen och plussade på med sex till under måndagen.

Valdeltagandet var lågt, knappt 45 procent.

TT-Reuters

Fakta: Muqtada al-Sadr

En del av Muqtada al-Sadrs popularitet stammar från hans familj. Fadern, den respekterade storayatollan Muhammad Sadiq al-Sadr, mördades 1999 efter att ha trotsat diktatorn Saddam Hussein.

Muqtada al-Sadr byggde upp sin milis Mahdi-armén efter den USA-ledda invasionen 2003. Han ledde två uppror mot USA:s styrkor i Irak 2004. Mahdimilisen avvecklades 2008.

2005 gick al-Sadrs rörelse in i politiken och hans stöd var avgörande för att Nuri al-Maliki skulle bli premiärminister 2006. Sadristerna lämnade dock den regerande shia-alliansen 2007.

2014 meddelade al-Sadr att han drar sig tillbaka vrån politiken. "Jag tillkännager att jag inte beblandar mig i politiken och att det inte finns något block som representerar oss från och med nu", hette det i ett skriftligt uttalande.

I februari 2016 ledde al-Sadr en miljon demonstranter i protester mot korruption och för reformer. I april samma år deltog han i ockupationer i den kraftigt befästa så kallade Gröna zonen i Bagdad där regeringskvarter och utländska ambassader ligger. Protesterna fortsatte under 2017.

I april 2017 krävde han, som en av få shiitiska ledare, Syriens president Bashar al-Assads avgång.

ANNONS