Aktivisten Wilhelm Blomberg: Därför tog vi oss in på Yle

Demonstranter tog sig in på Yle, Finlands motsvarighet till SVT, på lördagsmorgonen. Skälet: Att få bolaget att bojkotta Eurovision.
– Vi hade hoppats på att få prata med Yles ledning, säger Wilhelm Blomberg, en av demonstranterna.

ANNONS
|

Det var på lördagsmorgonen som demonstranterna tog sig in i lobbyn på Yles huvudkontor i Helsingfors. Yle är Finlands public service-bolag och har liksom Sveriges SVT i uppdrag att bland annat stärka demokratin och kulturen.

Enligt Wilhelm Blomberg, en av demonstranterna, var de totalt 40 stycken ”vanliga människor och studenter” från organisationen Students for Palestine. De hade tagit sig dit i förhoppning om ett samtal med Yle om en bojkott av Eurovision-finalen på grund av Israels medverkan.

– Vi hade hoppats på att få prata med Yles ledning, men efter att vi varit där i två timmar kom polisen i stället för att slänga ut oss, säger Blomberg till GP.

ANNONS

– Två demonstranter greps eftersom de inte följde polisens uppmaning om att lämna platsen.

Ska ha sagt att de skulle kunna lämna tävlingen

Wilhelm Blomberg hänvisar till ett uttalande i januari i år av en av Yles högsta chefer. Denne ska vid den tidpunkten ha sagt att det skulle vara möjligt för Finland att lämna tävlingen om konflikten i Gaza skulle bli värre.

– Det finns varken mat, vatten eller hjälp att få efter Israels attack mot Rafah dit 1,5 miljoner palestinier flytt, säger Blomberg.

– Jag vet inte vad som är tillräckligt för att konflikten ska anses blivit värre. I dag kan bli en jättesorglig dag, men Yle har en chans att skapa historia i stället genom en bojkott. Den chansen har även artisterna – de kan välja att inte uppträda och faktiskt bli frihetskämpar.

Yles säkerhetschef säger till Huvudstadsbladet att det snarare än 40 rörde sig om mellan 20 och 30 personer, och att det ska ha gått lugnt och sansat till.

LÄS MER:Här lägger Ship to Gaza-skeppet till i Malmö under Eurovision

LÄS MER:Saades utspel – inte Eurovisions första

LÄS MER:Eurovision song contest i Malmö mest extrema på 25 år

ANNONS