Agung kan sänka jordens temperatur

Varje dag Balis flygplats är stängd beräknas kosta flygbolagen över 40 miljoner kronor. Men om vulkanen Agung nu ska få ett riktigt stort utbrott är det bara början. Askan kan påverka klimatet över hela världen, säger experter.

ANNONS
|

Flygtrafiken på både Bali och grannön Lombok började drabbas i lördags, när aska från vulkanen Agung spred sig över öarna. I måndags stängdes Bali-flygplatsen helt, och det stoppet förlängdes på tisdagen i minst ett dygn.

Lombok är delvis öppen för trafik, men den flygplatsen är så liten att den inte kan ta över all trafik.

I stället försöker flygbolag som Singapore Airlines lågprisarm Scoot köra folk till den större grannön Java, där storstäderna Jakartas och Surabayas flygplatser får ta över trafik.

"Dåligt tajmat"

Sådana nödåtgärder är jobbiga för resenärerna – från Bali till Surabaya är det 13 timmar i buss, plus en färjeresa, och till Jakarta ännu längre. Och för flygbolagen är de dyra. Corrine Png vid transportforskningsföretaget Crucial Perspective säger till nyhetsbyrån Reuters att varje dygn Bali är stängt kostar de 42 flygbolagen som trafikerar ön minst fen miljoner USA-dollar (41,5 miljoner kronor).

ANNONS

- Det här är dåligt tajmat för flygbolagen eftersom det är högsäsong nu, och Balirutterna är lukrativa, säger hon.

- Bokningstrycket till Bali kommer att kollapsa på grund av detta.

Hittills har ungefär 500 flygningar ställts in, och många flygbolag säger till sina kunder att man räknar med problem åtminstone veckan ut.

En miljard ton

Om det stannar där blir vulkanintermezzot bara ett mindre i en lång rad – Indonesien är vulkantätt, och aska i luften stoppar flygtrafiken på både Bali och andra öar ett antal gånger varje år.

Å andra sidan befarar många att detta är det stora utbrott från Agung man väntat på sedan 1963, då berget spydde ut rök i ett år. I de mest dramatiska faserna dödades över 1000 människor.

David Pyle vid Oxford University säger till nyhetsbyrån AFP att vulkanens uppladdning nu är av liknande slag.

ANNONS

- Det vi ser för tillfället är små explosioner, och utkastningar av heta gaser, smält sten och aska, säger Pyle.

- Troligheten för ett större utbrott är hög, men det kan ta dagar eller veckor innan vi vet.

Pyle och andra experter bedömer enligt AFP att Agung 1963–64 slungade upp en miljard ton vulkaniskt material i atmosfären. Det beräknas i sin tur ha sänkt jordens medeltemperatur 0,2–0,3 grader. Det kan låta lite, men är en jättelik klimateffekt för att vara av en enskild händelse.

TT

Fakta: Längs "Eldringen"

Indonesien har många vulkaner, som får utbrott och skapar problem för flygtrafiken många gånger varje år. Landet ligger längs den så kallade Eldringen i Stilla havet. Det är ett vidsträckt område med hög seismisk aktivitet och vulkaner: Runt 90 procent av världens jordskalv inträffar i eller vid Eldringen.

Källa: USGS.

ANNONS