Afghanska mattvävare tar till vapen

ANNONS
|

Bland traditionella mattor, med mönster, landskap, djur och blommor som motiv, dyker numera allt fler krigsmotiv upp hos matthandlarna på Chicken Street i Kabul.

Gatan är sedan länge centrum för mattförsäljarna i landet och var en gång ett populärt resmål för 60- och 70-talets hippies.

Det är allt från maskingevär till pansarfordon och stridsflygplan som nu vävs in i mattorna. Kartor är också vanliga, bland annat med Tora Bora utmärkt - alltså det område i bergen mot Pakistan dit Usama bin Ladin flydde undan USA:s invasion efter 11 september-attackerna.

Hantverkarna bakom de afghanska mattorna i Kabul säger att det handlar om att anpassa sig till vad kunderna vill ha.

ANNONS

-Utlänningar köper mattorna som ett minne av det land de har besökt, säger 62-årigen Mohammad Anwar, som jobbat i branschen i 40 år.

Kollegan Mohammad Kabir Raouf, 58, hoppas att den nya stilen ska gå hem.

-Kriget har haft en viss positiv effekt på mattindustrin också. Tillverkarna har blivit mer kreativa, säger han.

Vävda mattor har varit en viktig inkomstkälla för miljontals afghaner under åren sedan den sovjetiska invasionen 1979 fram till det att Nato på allvar började dra sig ur landet vid årsskiftet efter 13 års strider med talibaner.

Med den drastiskt minskade närvaron av utländsk personal i landet har dock efterfrågan rasat.

Antalet soldater från den Nato-ledda insatsen i Afghanistan drogs ned till cirka 17 000 vid årsskiftet, från en topp på 130 000. Och fokus har flyttats till utbildning av afghansk polis och militär och bekämpa terrorism.

ANNONS