Den i dag 41-årige Adnan Syed ska friges från sitt livstids fängelsestraff har en domstol i Baltimore beslutat. Arkivbild.
Den i dag 41-årige Adnan Syed har spenderat drygt 20 år i fängelse. Nu släpps han fri i väntan på att åklagare ska besluta om en ny rättegång mot honom. Arkivbild. Bild: Barbara Haddock Taylor/AP

Adnan Syed från "Serial" släppt

Adnan Syed har släppts efter drygt 20 år i fängelse. Hans fall uppmärksammades i den amerikanska podden "Serial", där han dömdes mot sitt nekande för mordet på sin exflickvän Hae Min Lee.

ANNONS
|

Adnan Syed dömdes år 2000 till livstids fängelse för mordet på sin ex-flickvän Hae Min Lee, men har alltid hävdat att han var oskyldig. De båda gick på Woodlawn High School i Baltimore när Hae Min Lee försvann. Hon hittades senare död i en skog, strypt till döds.

Fallet fick stor uppmärksamhet 2014 när den första säsongen av kriminalpodden "Serial" ifrågasatte några av bevisen som åklagare hade använt och hävdade att Syeds dåvarande advokat låtit bli att kalla ett viktigt vittne som kunde ha gett honom alibi.

Nu meddelar Circuit Courts domare Melissa Phinn att Syeds fällande dom ska upphävas och den nu 41-årige Syed – som har tillbringat mer än två decennier bakom lås och bom – ska friges i väntan på en eventuell ny rättegång.

ANNONS

– Vi förklarar ännu inte Adnan Syed som oskyldig, men vi säger att han i rättvisans namn förtjänar en ny rättegång, säger advokat Marilyn Mosby, enligt CNN.

Inom en månad kommer åklagarna fatta ett beslut om den nu 42-åriga Adnan Syed ska genomgå en ny rättegång eller inte. Under tiden kommer Syed bära fotboja.

Förra veckan lämnade åklagare in en omfattande utredning av försvarets arbete som avslöjar nya bevis som skulle kunna undergräva den fällande domen från 2000.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS