Ett rotorblad från en turbin på ett vindkraftverk i Nord-Odal i Innlandet i Norge har lossnat.
Ett rotorblad från en turbin på ett vindkraftverk i Nord-Odal i Innlandet i Norge har lossnat. Bild: Stian Lysberg Solum

71 meter långt rotorblad har lossnat från vindkraftverk

Ett 71 meter långt och 22 ton tungt rotorblad har lossnat från ett vindkraftverk i Norge.
– Det är något som absolut inte får hända, säger Odd Kjetil Østvand-Sløtte, borgmästare på orten till NRK.

ANNONS
|

Det var på onsdagskvällen som ett 71 meter långt rotorblad från en turbin på ett vindkraftverk på Engerfjellet i sydöstra Norge, drygt tio mil väster om Torsby, sprack, lossnade och föll till marken.

Chefen för vindkraftverket i Odal, Lars Tallhaug, fick informationen om händelsen av en markägare. Han ser mycket allvarligt på det inträffade.

–Vi tar det på största allvar, säger han till NRK.

Han meddelar att de för närvarande arbetar med att hitta orsaken till händelsen.

Vid tillfället ska det enligt vittnen ha blåst mycket i området.

Borgmästaren: Får absolut inte hända

Både polis och tillverkare har samtidigt inlett separata utredningar av det inträffade och vad som kan ha orsakat det.

ANNONS

Området runt turbinen är avspärrat. Så fort dimman i området lättar kommer turbinen att inspekteras med hjälp av drönare.

Under torsdagen framkom att vindkraftverket ska ha varit i drift vid händelsen.

Borgmästare i Nord-Odal, Odd Kjetil Østvand-Sløtte, blev mycket förvånad när han fick höra talas om att vindkraftverket hade gått sönder.

– Det här är väldigt ovanligt. Och det är något som absolut inte får hända, sa han i NRK.

Erin Bechynski-Polic är professor vid institutionen för marin teknik vid NTNU, Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet. Hon anser att resten av parken nu behöver undersökas noggrant.

– Det finns många tusen vindkraftverk i drift runt om i världen. Och detta händer väldigt sällan. Det borde inte hända, säger hon till NRK.

Det aktuella vindkraftverket är ett av totalt 34 vindkraftverk i parken i Nord-Odals kommun. Parken invigdes i juni 2023.

13 av parkens vindkraftverk stod på grund av skador på rotorbladen stilla vid olyckstillfället. På torsdagen pausades de övriga. Därmed är hela parken tagen för närvarande tagen ur drift.

Flest svenska vindkraftverk finns i Västra Götaland

Ingen person rapporteras ha kommit till skada vid olyckan.

Det är andra gången i år ett vindkraftverk tappar ett rotorblad i Norge. Tidigare har ett 150 långt rotorblad lossat vid Mosjøen i samband med stormen Ingunn.

ANNONS

I Sverige fanns enligt statistik från Statistiska centralbyrån i december 5 200 vindkraftverk i Sverige. Det var en ökning med 900 – bara sedan 2020. Flest vindkraftverk i Sverige finns i Västra Götaland (615) och Skåne (443).

2022 rapporterade Ny teknik att det i Sverige sedan 2015 hade inträffat 13 olyckor vid svenska vindkraftverk. Vid åtta av dem ska rotorblad eller annat ha fallit ner, uppgav tidningen.

LÄS MER:Staten kan få peka ut platser för havsvindkraft

LÄS MER:Göteborgs guldläge: Tusentals jobb och framtidssatsningar

LÄS MER:Flytande vindkraftspark utanför Göteborg kan bli räkfiskets död

ANNONS