40 000 sjöng regnbågssång i Oslo

ANNONS
|

Samtidigt som den nionde dagen i rättegången mot massmördaren Anders Behring Breivik inleds i Oslo tingsrätt hölls en mäktig sångdemonstration över hela Norge.

Trubaduren och visdiktaren Lillebjörn Nilsens översättning av Pete Seeger-låten My rainbow race - på norska kallad Barn av regnbuen - har enligt Breivik använts för att "hjärntvätta" norska barn.

För att "återerövra" sången samlades norrmän på torg över hela Norge för att sjunga den vid tolvslaget. Även Nilsen ställde upp, berättar initiativtagarna som kallat till aktionen via Facebook och andra sociala medier.

Till Youngstorget i Oslo, bara ett stenkast från regerinkskvarteret, kom 40 000 människor.

-Det är bra att vi kan vara här och sjunga just den här sången, den är vår sång, sade 12-årige Martine till en radioreporter.

Bland talarna fanns bland andra Eskil Pedersen som är ordförande i AUF, Arbeiderpartiets ungdomsförbund, och en av överlevarna från Utöya.

ANNONS

Lillebjörn Nilsen berättade att han ringt den gamle, nu 93-årige, protestsångaren Pete Seeger och berättat om aktionen och fått dennes välsignelse.

-Oh my, good luck to you all! hälsade den gamle folksångarikonen till norrmännen.

Därefter sjöngs sången på engelska medan folk höjde rosor i luften på det överfyllda torget.

Bland gästerna på Youngstorget finns Sveriges kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och flera av hennes nordiska kolleger. De nordiska kulturministrarna håller dessa dagar ett ordinarie nordiskt kulturministermöte i Oslo.

Samtidigt som dagens förhandlingar avslutades i Oslo Tingsrätt passerade tusentals människor som varit på Youngstorget och lade ner sina blommor utanför. Tingsrätten såg snart ut som om en krans av blommor lagts runt byggnaden.

Statsminister Jens Stoltenberg var inte med på torget men tackade via sociala medier till "världens vackraste roskör".

Lillebjörn Nilsen är en av Nordens mest kända trubadurer, välkänd även i Sverige. Han började sin karriär på 60-talet med inspiration från den amerikanska visvågen och artister som Bob Dylan och Pete Seeger.

Sången Regnbuens barn handlar om att vi alla ska dela på jorden och dess resurser:

"Sammen skal vi leve, hver syster og hver bror, Små barn av regnbuen" och uppenbarligen är det detta som väckt Breiviks harm. Initiativtagarna har sagt att de vill att Breivik ska höra sången ända in i tingshuset.

ANNONS

Breivik informerades om sångmanifestationen redan på morgonen sade huvudförsvararen Geir Lippestad till NRK. Både Lippestad och kollegan Vibeke Hein Bära har fortlöpande informerat Breivik om manifestationen under torsdagen. Men ingen av dem ville tala vad Breivik sagt om saken.

-Hans reaktion på detta är en del av de konfidentiella samtalen mellan klient och försvarare. Jag kan bara säga att han har registrerat saken, sade Bära till NTB.

ANNONS