380 nya växt- och djurarter upptäckta i Asien

En fladdermus som legat på ett museum i Ungern i 20 år, ödlor som ändrar färg och en orkidé som endast är en centimeter stor – nu har forskare från hela världen upptäckt 380 nya växt- och djurarter i Asien.
– Det är jättespännande att man fortfarande hittar nya arter, säger Louise Carlsson, naturvårdsexpert på världsnaturfonden WWF.

ANNONS
|

Efter många och långa expeditioner i Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam har nu hundratals forskare över hela världen upptäckt 380 nya växt- och djurarter.

– Det är jättespännande att man fortfarande hittar nya arter, men det är inte konstigt då naturen i regionen inte är så undersökt, och det finns fortfarande oupptäckta områden, säger Louise Carlsson, naturvårdsexpert på världsnaturfonden WWF.

Bland växterna, fiskarna och grod- och kräldjuren var den märkligaste arten, enligt Louise Carlsson, ändå däggdjuret – en fladdermus som suttit inspärrad i Ungern i två decennier.

Louise Carlsson, naturvårdsexpert på världsnaturfonden WWF.
Louise Carlsson, naturvårdsexpert på världsnaturfonden WWF. Bild: Saga Sandin

– Det är inte så vanligt att hitta däggdjur så det är riktigt spännande! Man har bara hittat ett exemplar inne i en trädgård i huvudstaden i Kambodja, säger hon.

ANNONS

Runt millennieskiftet transporterades fladdermusen till ett museum i Ungern där den sedan, av oklar anledning, blev kvar ända tills nyligen då arten analyserades av forskare.

Många arter starkt hotade

Men omlagda vägar och dammar, skogsskövling och industrialisering har troligtvis tvingat fladdermusarten till nya platser än där den först levde i Kambodja.

– Arterna hittas ofta i ganska isolerade områden som i ett vattendrag eller i en bergsdal och de flesta arterna är tyvärr hotade då naturen är i en sån stor press.

En annan, starkt hotad art, som upptäcktes i Vietnam är en så kallas thailändsk-krokodilsalamander, som av lokalbefolkningen används som botemedel för buksmärta och parasiter.

Bidrar till framställning av motgift

– Den är fascinerande rent utseendemässigt men den är redan starkt hotad tyvärr.

Upptäckten av nya djur och växter bidrar inte bara med ökad kunskap om vårt ekosystem, det är även viktigt för framställning av medicin.

– Vi definierade en giftorm i Myanmar, och det intressanta i och med att den är så giftig är att det nu blir lättare att göra ett motgift, så det är spännande, säger Louise Carlsson.

De nya arterna

• 290 växter

• 11 fiskar

• 24 groddjur

• 46 kräldjur

• 1 däggdjur

Källa: Världsnaturfonden WWF

LÄS MER:Trög start för räddningsplan för naturen

LÄS MER:Så kan djuren hjälpa oss klara klimatmålen

LÄS MER:Här är alla nyheterna på Borås djurpark 2023

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS