38 döda efter bombdåd i Istanbul

ANNONS
|

Två höga explosioner ska ha hörts nära en sportarena i Istanbul under lördagskvällen. En massiv polisinsats inleddes på Istanbuls gator till följd av detonationerna, uppgav nyhetsbyrån AP.

38 personer uppges ha dött till följd av explosionerna. Av dessa ska 27 personer ha varit poliser. Det ska även ha blivit omfattande skador på bilar i området kring platsen där det smällde, enligt AFP. 166 personer uppges ha skadats i attacken.

Misstänkt attack mot poliser

Bilder och videoklipp tagna från platsen visar hur rök steg från området kring den nybyggda Besiktasstadionsl. Vittnen på platsen ska ha uppfattat det som att poliser blivit attackerade, rapporterade nyhetsbyrån AP.

ANNONS

– Poliser och civila var måltavlor för attackerna, sa Turkiets inrikesminister, enligt AFP.

Explosionen inträffade strax utanför fotbollslaget Besiktas arena. Laget hade några timmar innan explosionerna spelat en match i den turkiska ligan.

– Vi misstänker att det var en bilbomb som exploderade precis vid den plats där våran polis specialstyrkor hade upprättat sin bas. Den var placerad precisvid utgången där fansen till laget Bursaspor lämnade arenan. Explosionen inträffade dock efter att fansen hade gått, sa Turkiets inrikesminister enligt BBC.

Senare sa ministern att den andra explosionen inträffade vid en närliggande park. I det fallet misstänker man att det var ensjälvmordsbombare som låg bakom detonationen.

Blodigt år

Det har varit ett blodigt år i Turkiet med flertalet attacker i landets två största städer. Hundratals personer har mist sina liv till följd av attackerna och försattlandet i högsta krisberedskap.

Kurdiska väpnade grupper uppges ha genomfört åtminstone två attentat ihuvudstaden Ankara under 2016. Parallellt ska självmordsbombare från Islamiska staten ha genomfört tre attentat i Istanbul.

I juni miste 47 personer livet i en trippel självmordsbombning och pistolattack på Istanbul Atatürk flygplats. Myndigheterna i Turkiet menar att IS låg bakom den attacken.

Ytterligare 57 personer, 34 av dem barn, dödades i augusti i en självmordsattack. Även den var signerad IS och målet var ett kurdiskt bröllop i sydöstra staden Gaziantep.

ANNONS

Landet är också fortfarande i gungning efter den misslyckade statskuppen den 15 juli i år. Den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen har pekats ut som huvudmannen bakom det upproret.

ANNONS