Ett skotthål syns i en glasvägg i Shah Cheragh, ett mausoleum i Shiraz som är en av de heligaste shiamuslimska platserna i Iran. Arkivbild.
Ett skotthål syns i en glasvägg i Shah Cheragh, ett mausoleum i Shiraz som är en av de heligaste shiamuslimska platserna i Iran. Arkivbild. Bild: Mohammadreza Dehdari/ISNA/AP/TT

26 utländska medborgare gripna efter Shirazdåd

Den man som sköt ihjäl 13 personer vid en av shiaislams heligaste platser i Iran den 26 oktober kom från Tadzjikistan, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Irna.

ANNONS
|

Totalt har myndigheterna nu gripit 26 personer – samtliga utländska medborgare från Tadzjikistan, Azerbajdzjan och Afghanistan – med misstänkta kopplingar till attacken. Enligt ett uttalande från Irans underrättelsedepartement är de "takfiri"-terrorister, en term den shiaislamistiska regimen brukar använda för att beskriva sunniislamistiska jihadister.

Terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret för dådet som skedde under kvällsbönen i Shah Cheragh-mausoleet i staden Shiraz. Regeringen i Teheran har försökt att lägga skulden på de pågående regimkritiska protesterna i landet, dock utan att lägga fram några som helst bevis.

Gärningsmannen avled på sjukhus dagar efter attacken.

Enligt de första uppgifterna dödades 15 personer i attacken, en siffra som därefter skrevs ned till 13.

ANNONS
ANNONS