26 ihjälskjutna i kyrka i Texas

26 människor har skjutits till döds i en baptistkyrka i Sutherland Springs i södra Texas. Offren är mellan 5 och 72 år, berättar polisen på en pressträff. Skytten – helt klädd i svart och med skottsäker väst – har hittats död och vid dådet attackerades han av en man som såg honom skjuta.

ANNONS

Enligt vittnen kom en man in i kyrkan under gudstjänsten vid halv tolvtiden på söndagsförmiddagen och började skjuta mot kyrkobesökarna, rapporterar amerikanska medier.

Polisen säger att gärningsmannen är en vit man i 20-årsåldern, helt klädd i svart. Han var beväpnad med en automatkarbin.

Under det pågående dådet sköts gärningsmannen av en av de boende i staden, som sett vad som har hänt, berättar polisen på pressträffen.

Gärningsmannen död

Gärningsmannen flydde i ett fordon. Han hittades senare död.

- Vi vet inte om han dog av att ta sitt eget liv eller av skotten som avlossades av den invånare som sköt.

Två av massmördarens offer dog utanför kyrkan, en avled på sjukhus och 23 sköts ihjäl inuti kyrkan.

ANNONS

Guvernören Greg Abbot säger att dödssiffran kan komma att stiga, men att det redan nu är för många döda.

- Det här kommer att bli en lång sorgeprocess för alla som lider, säger han på pressträffen.

Enligt guvernören är det den värsta masskjutningen i Texas moderna historia.

"Stor tragedi"

- Det är så många familjer som har förlorat familjemedlemmar. Pappor, mammor, söner och döttrar, säger Abbot.

- Tragedin förvärras såklart av det faktum att det hände i en kyrka, en plats för andakt, där de här oskyldiga människorna sköts. Vi sörjer förlusten och stöttar deras familjemedlemmar.

Kyrkans pastor och hans hustru befann sig på annan ort, men deras 14-åriga dotter är en av dem som dödats, enligt CNN.

Det finns ännu inget känt motiv för dådet. Federal polis uppger för NBC att det inte finns något som tyder på terrorism.

Sutherlands Springs är en liten ort där det bor runt 700 invånare. Orten ligger knappt fem mil sydost om San Antonio. Grannar säger till Dallas Morning News att ett 50-tal personer brukar besöka förmiddagsgudstjänsterna i kyrkan.

Skytten död

Flera amerikanska medier namnger skytten och säger att det rör sig om en 26-årig man, som sparkats ut från flygvapnet.

Polisen ska ha hittat flera vapen i hans fordon.

ANNONS

En talesperson för ett sjukhus i den närliggande orten Floresville säger till Fox News att "vi har tagit emot ett antal patienter från skjutningen". 20 personer har skadats, uppger polis enligt Reuters. Några av dem är i kritiskt tillstånd.

USA:s president Donald Trump följer situationen från Japan, där han befinner sig. Enligt hans pressekreterare får han löpande information om händelsen.

På en pressträff fördömer han dådet och kallar det en "ondskefull handling", och ett "fruktansvärt brott".

- Vi kan inte tänka oss vad de som drabbats går igenom, deras sorg och smärta, säger presidenten.

- Men i tider som dessa, gör amerikanerna det som vi gör bäst, vi enas. Och genom tårarna och sorgen, står vi starka, så starka.

Trump erbjuder sitt stöd till Texas och alla lokala myndigheter som utreder dådet.

Många masskjutningar

Dådet kommer med all säkerhet att intensifiera den infekterade debatten om de liberala vapenlagarna i USA. Den tog ny fart efter dådet den 1 oktober i Las Vegas. 64-årige Stephen Paddock dödade då minst 58 människor och skadade fler än 500 personer när han sköt ned mot folkhavet på en musikfestival från 32:a våningen från ett kasino på paradgatan "The Strip".

Inräknat söndagens dåd i Texas har hittills i år omkring 300 så kallade masskjutningar skett i USA. Definitionen av en masskjutning är att minst fyra personer dödas eller skottskadas av en angripare.

ANNONS

TT

Fakta: Kyrkoskjutningar i USA

Nio svarta människor sköts till döds i juni 2015 i en kyrka i Charleston i South Carolina. 22-årige Dylann Roof dömdes för dådet, bland annat för hatbrott. Roof väntade på att medlemmarna i en bibelstudiegrupp skulle sluta ögonen i bön innan han öppnade eld och mördade dem.

I september i år dödades en kvinna när en 25-årig man öppnade eld utanför en kyrka i Antioch i Tennessee. Efter mordet rusade den maskerade mannen in i kyrkan och skottskadade ytterligare sju personer. Blodbadet stoppades av kyrkvaktmästaren som konfronterade gärningsmannen med ett eget vapen.

ANNONS